Severna Mitrovica: Prelazak sa srpskih vozačkih dozvola na kosovske od ponedeljka

Proces prelaska sa srpskih vozačkih dozvola na kosovske, u Centru za opremanje dokumentima u Opštini Severna Mitrovica, započeće ipak u ponedeljak, 13. maja.
Image
Foto: Kontakt Plus

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je odluku kojom se omogućava prelazak sa vozačkih dozvola izdatih od strane Republike Srbije na kosovske.

Iako je planirano da proces započne sutra, 9. maja, zbog Dana Evrope, odnosno, neradnog dana na Kosovu, Centar za opremanje dokumentima neće raditi, te će prijave građana primati tek od ponedeljka, rečeno nam je u Opštini Severna Mitrovica.

Više informacija o samom procesu pokušali smo da dobijemo od službenika Centra za opremanje dokumentima, ali osim istaknute odluke kosovskog MUP-a, nikakve dodatne detalje nismo uspeli da dobijemo.

Odluka kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova omogućava promenu vozačkih dozvola izdatih od strane Republike Srbije i vozačkih dozvola iz bivše SFRJ i bivše SRJ u kosovske vozačke dozvole, pod određenim uslovima.

Odluka dozvoljava promenu vozačkih dozvola izdatih od srpskih institucija za lica koja su položila vozački ispit nakon 10. juna 1999. godine, do 9. maja ove godine.

Takođe, dozvoljava se promena vozačkih dozvola iz bivše SFRJ i bivše SRJ za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije na teritoriji Kosova pre 10. juna 1999. godine, ali im je rok važenja produžen nakon 10. juna 1999. godine do dana stupanja na snagu ove odluke.

Pored toga, ova odluka dozvoljava dodavanje kategorija kosovskoj vozačkoj dozvoli iz vozačke dozvole izdate od Srbije za lica koja su položila vozački ispit nakon 10. juna 1999. godine do 9. maja ove godine.

Građani koji žele da izvrše ovu promenu treba da podnesu zahtev zajedno sa odgovarajućom dokumentacijom, uključujući kopiju kosovske lične karte, original vozačke dozvole koju su izdale srpske vlasti, uverenje o lekarskom pregledu i dokaz o uplati takse. Za dodavanje kategorija, potrebno je priložiti original vozačke dozvole UNMIK-a ili one izdate od strane kosovskih instutucija.

Odluka kosovskog MUP-a stupiće na snagu sutra, 9. maja i važiće do 9. avgusta 2024.

Naglašavaju da će po isteku ovog roka, korišćenje vozačkih dozvola izdatih od strane Srbije unutar saobraćaja na teritoriji Kosova, biti zabranjeno.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.