SNV posle potpisane deklaracije na samitu Ukrajine i ZB-a: Vučić vodi spoljnu politiku mimo ustavnih ovlašćenja, institucije da reaguju

Srpsko nacionalno veće izrazilo je zabrinutost što, kako su ocenili, Predsednik Republike Srbije mimo ustavnih ovlašćenja nastavlja da "solira" u vođenju spoljne politike Srbije.
Image
Foto: SNV/Facebook

Ocenjuju da to za posledicu ima ugrožavanje bezbednosti i suvereniteta Republike Srbije, a posebno Kosova i Metohije.

Oni su se osvrnuli na samit održan krajem februara u Tirani, na kojoj je potpisana deklaracija podrške Ukrajini.

„Srbija se pridružuje osudi ‘agresije’ Ruske Federacije na Ukrajinu, podržava ponuđenu formulu mira Predsednika Ukrajine, podržava pravo Ukrajine za članstvo u NATO, ispoljava posvećenost i spremnost za učešće u istragama i krivičnom gonjenju odgovornih u Ruskoj Federaciji za navodne ratne zločine te izražava spremnost za učešće u posleratnom oporavku i obnovi Ukraine. SNV smatra da se ovako prihvaćeni stavovima direktno ugrožava podrška Ruske Federacije u Savetu bezbednosti UN na poštovanju rezolucije 1244 i udaljava Kosovo i Metohija iz državnog suvereniteta Republike Srbije“ – naveli su.

„Koliko je u svojim antidržavnim aktivnostima daleko otišao govori i činjenica da je predsednik Republike Srbije potpisivanjem Deklaracije zdušno branio suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, izbegavajući da se u istom dokumentu zaštiti i teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije na Kosovu i Metohiji“.

Takođe, oni ocenjuju da prihvatanjem da svoj potpis, u ime Republike Srbije – stavi na deklaraciji u kojoj je prvopotpisana Vjosa Osmani, kao ravnopravnog učesnika konferencije, predsednik Republike Srbije na „vrlo smišljen način ‘proturio’ pristajanje na de fakto priznavanje i zaokruživanje nezavisnosti tzv. Kosova“, ali i „navikavanje“ građana Republike Srbije na „novi status ove veštačke tvorevine“.

„Ovim je predsednik Republike Srbije zbog svojih protivustavnih aktivnosti, obmana i laži, konačno izgubio i zakonski i moralni kredibilitete da nastavi da upravlja državom i narodom“ – ocenjuju.

Pozvali su nadležne organe da „energičnom primenom zakona“ zaustave „protivustavno i protiivzakonito delovanje“ Predsednika Republike Srbije i njegovu „izdaju nacionalnih i državnih interesa i dalje ugrožavanje bezbednosti i državnog suvereniteta Republike Srbije“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.