Spomenik srpskim vojnicima u Prištini izmešten na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke

Spomenik posvećen srpskim borcima u Prvom svetskom ratu, koji se nalazi na pravoslavnom groblju u Prištini, izmešten je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke na Kosovu.
Image
Foto: RTS

„Urađeno je postavljanje novog spomenika koji podseća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu, a na inicijativu ambasade Francuske. Zatim je spomenik posvećen srpskim vojnicima pomeren samo nekoliko metara, uz najveće poštovanje i nakon što smo obavestili Opštinu. Tela vojnika nisu pomerana. Taj spomenik ostaje potpun vidljiv na istoj lokaciji, kao što svako može da vidi na licu mesta i na priloženoj slici“, piše u zajedničkom saopštenju ambasada Francuske i Nemačke u Prištini.

Naveli su da je “poslednjih godina, a posebno 2022. zajednička francusko-nemačka ceremonija odavanja počasti palim vojnicima u Prvom svetskom ratu bila okaljana polemikama u pojedinim medijima na Kosovu zbog prisustva spomenika posvećenog srpskim vojnicima koji su stradali između 1912. i 1918. godine”.

„Srbija i Francuska su bile saveznice tokom Prvog svetskog rata. Ova polemika je nedostojna sećanja na francuske, nemačke i srpske vojnike poginule tokom Prvog svetskog rata, ali i na 18 francuskih vojnika koji su poginuli služeći u KFOR-u kako bi zaštitili sve zajednice na Kosovu“, kazali su.

Iz ambasada Nemačke i Francuske su poručili da su “razočarani što je ovaj gest pogrešno protumačen i predstavlja povod za političku eksploataciju”.

U saopštenju stoji da su “ambasadori Jorn Rode i Olivije Gero 11. novembra odavajući počast svojim palim vojnicima, koji su tada bili neprijatelji, želeli da pošalju snažnu poruku pomirenja”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.