Srpska demokratija: Pozivamo na rešavanje imovinskih sporova, EU da posreduje

Srpska demokratija pozvala je danas na rešavanje sporova oko stanova koje poslednjih nedelja potražuje Agencija za verifikaciju i upoređivanje imovine i to uz posredovanje EU.
Image
Foto: Srpska demokratija

Čini se da kosovske institucije za prioritet stavljaju osporenu imovinu koju koriste Srbi, navodi Srpska demokratija u saopštenju.  

“Podsetićemo, po rečima portparola Agencije za verifikaciju i upoređivanje imovine, Ariana Krasnićija, 2018. godine za BIRN, do 2007. godine Agencija je registrovala 42.749 slučaja uzurpirane imovine, od čega je 96.84% pripadalo Srbima, ili 41.399 slučaja. Agencija je tada rekla da je pod njihovom administracijom ostalo još 12.883 predmeta,” navode u saopštenju.

Pritom, ovde se ne radi o slučajevima gde su Srbi nekakvi uzurpatori, već su i oni sami žrtve, ukazuju iz ove stranke i ističu da su ljudi tu imovinu nekada otkupili i da nisu nikome ništa oteli ili uzurpirali.

“Sa druge strane, Srbi i dalje ne mogu da povrate imovinu za koju je jasno da je uzurpirana nakon 1999. godine ili bivaju optuženi za ratne zločine kada dođu da potražuju svoje.

Stoga, s razlogom se kod nas javlja sumnja da je redosled sprovođenja odluka politički i etnički motivisan, s ciljem daljeg pritiska na naše sugrađane”, ističu iz Srpske demokratije.

Mi ćemo ostati s našim sugrađanima, građanski ćemo protestovati protiv svakog izbacivanja i nastaviti da tražimo uključivanje međunarodnih predstavnika u ovaj slučaj, dodaje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.