Srpska lista posle odluke o troškovima za struju na severu: Uputili pismo međunarodnim predstavnicima, traže hitnu reakciju EU

Oglasila se i Srpska lista.
Image
Foto: Kontakt Plus

Ogoljeno se negiraju i degradiraju Briselski sporazumi koji su postignuti i koji moraju imati zaštitu od strane Evropske unije, koja je bila garant postignutih sporazuma – ocenila je Srpska lista. Uputili su pismo predstavnicima zemalja Kvinte i predstavniku Evropske unije u Prištini.

Ova stranka oglasila se posle jučerašnjeinformacije da je kosovska vlada od opština na severu Kosova zatražila gotovo 12 miliona evra za plaćanje dela duga KOSTT-a „kao rezultat preusmeravanja energije u evropsku prenosnu mrežu ENTSO-E“, odnosno energetskih devijacija zbog, kako tvrde, ovih opština. Mediji su naveli i da bi deo duga trebalo da bude isplaćen iz Razvojnog fonda.

U pismu upućenom međunarodnim predstavnicima zatražili su, navode – da „najhitnije zaustave ovu nelegalnu, protivpravnu odluku Kurtijevog režima“, koji – dodaju – ne samo što ne poštuje svoje obaveze iz Briselskih pregovora, već čini sve da dogovore koji su proizašli iz pregovora stavi van snage.

„Podsećamo da se sporazumom garantovalo da će sva sredstva koja se prikupe od uvoza robe namenjene za četiri opštine na severu, na prelazima Jarinje i Brnjak, koristiti za razvoj ovih opština i infrastrukturne projekte koji će poboljšati kvalitet života građana. Ova odluka je apsolutno protivna svrsi ovog fonda i važećem sporazumu“ – dodali su.

Podsećaju da je sporazumom definisano da se novac iz fonda koristi nakon jednoglasne odluke tročlanog tela koji čine – jedan predstavnik Prištine, Evropske unije i Srba.

„Navedeno telo se nije sastalo niti donelo takvu odluku, te bi njeno izvršenje predstavljalo klasičnu pljačku novca građana Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka“ – dodali su.

„Iz svega navedenog, zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika, pre svega Evropske unije, kako bi se sprečila hajdučija i otimanje novca od naših građana. Ćutanje međunarodnih predstavnika na eventualno izvršenje ove odluke bi poslalo užasno lošu poruku svim našim građanima – da saučestvuju u ovoj pljački i razbojništvu režima u Prištini“ – poručili su.

Pročitajte još:

PKS: Namera Vlade Kosova da koristi sredstva iz Fonda „dokaz želje za ekonomskim uništavanjem“ severa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.