Stejt department: Dugoročni cilj američke politike da se dijalog Kosova i Srbije završi međusobnim priznanjem

Saopšteno iz Stejt departmenta
Image
Foto: Getty Images

Američki Stejt department saopštio je da se zvanični stav Vašingtona u vezi sa procesom normalizacije odnosa Beograda i Prištine nije promenio, te da je dugoročni cilj američke politike da u tom procesu dođe do međusobnog priznanja.

Na pitanje Gazete Express o nedavnim izjavama američkih ambasadora u Prištini i Beogradu u vezi sa međusobnim priznanjem, iz Stejt departemnta kažu da Vašington podržava dijalog koji vodi Evropska unija kao jedini način da se postigne normalizacija, mir i produktivni odnosi između Beograda i Prištine.

„Stav Sjedinjenih Američkih Država o dijalogu između Kosova i Srbije se nije promenio. Nastavljamo da snažno podržavamo dijalog koji omogućava EU između Kosova i Srbije, kao način da se postigne normalizovan, miran i produktivan odnos između dve zemlje“, ističu iz Stejt departmenta.

Dodaje se da je budućnost Kosova i Srbije u evropskim institucijama i da je normalizacija odnosa dve strane jedini put napred.

Stejt department očekuje da obe strane poštuju i sprovode postignute sporazume bez odlaganja i preduslova.

„Očekujemo i da će sprovoditi sve svoje obaveze iz dijaloga. Dugoročni cilj politike Sjedinjenih Država je zaključak sa obostranim priznavanjem Kosova i Srbije“, istikli su iz Stejt departmenta.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer naveo je da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se završi međusobnim priznanjem, dok je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil, na pitanje da li smatra da bi ulazak Srbije u EU trebalo da bude uslovljen priznanjem Kosova, rekao da nije takvog mišljenja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.