Telekom Srbija dobio odluku o ukidanju MTS Doo, najavili žalbu

Telekom Srbija saopštio je da im je danas dostavljena odluka koju je Agencija za registraciju poslovanja na Kosovu (ARBK) donela 31. jula kojom se, kako su naveli - ukida kompanije MTS doo.
Image
Foto: Radio Kontakt Plus

Odluka je, međutim, još uvek neizvršiva i Telekom ima pravo na rok od 30 dana da podnese žalbu ARBK.

„Ovakav potez zasnovan je na potpuno apsurdnom obrazloženju koje tvrdi da član menadžmenta kompanije ima pasoš izdat od strane Republike Srbije iako u svim zvaničnim dokumentacijama svi članovi našeg menadžmenta koriste dokumenta privremenih institucija u skladu sa Briselskim sporazumom. Postavlja se pitanje kakva je logika da se jedna firma ugasi zato što jedan od članova menadžmenta prema neosnovanim kriterijumima ima navodne nedostatke u svojim ličnim dokumentima“ – stoji u saopštenju Telekoma.

„Predmetna odluka je činjenično i pravno neutemeljena i suprotna evropskim načelima, standardima i međunarodnom pravu i predstavlja jasno kršenje vladavine prava i narušava potvrđene sporazume između Srbije, Prištine i EU“ – naveli su.

Iz Telekoma ističu da je MTS doo osnovan u potpunoj saglasnosti sa Briselskim sporazumom o telekomunikacijama (od 8. septembra 2013. godine), te podsećaju da je firma koja je u 100% vlasništvu Telekoma Srbija i da kao takav posluje skoro deceniju.

„Suprotno spekulacijama različitih medijskih kuća o potencijalnom zatvaranju MTS, želimo da naglasimo da je predmetna odluka još uvek neizvršiva. Imamo pravo na rok od 30 dana da podnesemo žalbu ARBK, što nameravamo da učinimo“ – podcrtavaju.

Dodaju i da će učiniti sve da zaštite interese svojih korisnika i više od 250 zaposlenih.

Podsetimo, kosovska ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari navela je ranije, a posle slučaja televizije Klan – da je od 6. jula ministarstvo na čijem je čelu formiralo Komisiju za ponovnu verifikaciju dosijea u ARBK, posebno onih, kako je rekla, sa sumnjivom dokumentacijom sa „neustavnim oznakama“.

„Kao rezultat ponovne provere dosijea, Komisija je utvrdila da u 48 dosijea preduzeća registrovanih u ARBK imamo neustavne nazive, gde u koloni zemlja/država rođenja ili trenutno prebivalište piše: ‘Priština – Kosovo Metohija, Srbija’, ‘Peć – Republika Srbija’, ‘Gnjilane – Srbija’, ‘Đakovica – Republika Srbija’ itd. Kosovska Agencija za registraciju preduzeća će nastaviti sa primenom zakona u ovih ostalih 48 slučajeva, na isti način kao u slučaju medijske kuće Klan Kosova“, objavila je na Fejsbuku Rozeta Hajdari.

Iz Prištine za sada nema potvrde da li je Telekom jedan od 48 slučajeva.

MTS Doo je jedini srpski operater mobilne telefonije na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.