Varadkar: Budućnost Kosova je u EU i SE; Kurti: ZSO nije glavni prioritet normalizacije

Poručili na konferenciji za medije u Prištini
Image
Foto: Kontakt Plus

„Podržaćemo Kosovo da ove godine postane član Saveta Evrope i započne proces pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Kosovo pokazuje privrženost evropskim vrednostima. Takođe ste usaglasili bezbednosne politike sa onima u EU, što je veoma važno“, rekao je irski premijer Leo Varadkar na konferenciji za medije sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini.

Irski premijer Leo Varadkar svečanom ceremonijom je dočekan na trgu u Prištini, nakon čega je usledio bilateralni sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Varadkar je na konferenciji za medije nakon sastanka sa Kurtijem rekao da su održali konstruktivan sastanak i da je tema razgovora bila produbljivanje odnosa između „dve zemlje“.

Varadkar: Dijalog od vitalnog značaja

Premijer Irske je naglasio da je dijalog Prištine i Beograda od vitalnog značaja za postizanje harmonije i daljeg razvoja.

„Mislim da je ovo važna godina za Kosovo i Srbiju, da ova stabilnost bude konsolidovana na Kosovu. Ne želim da vidim vraćanje na nasilne scene koje su viđene u septembru i maju prošle godine“, naveo je on.

Varadkar je rekao da restriktivne mere za Kosovo uvedene od strane EU treba ukinuti.

„Uspostaviti Asocijaciju, ali ne kao mikro-državu“

Varadkar je naveo da je potrebno formirati Zajednicu opština sa srpskom većinom, ali da ona ne treba da bude mikro-država.

„Želim da vidim da se Asocijacija osniva, ali to treba da se radi u koordinaciji sa tim područjima i ne želim da vidim da mikro-država nastaje unutar Kosova, jer to ne bi bilo korisno u budućnosti“, rekao je irski premijer.

On je zatražio održavanje vanrednih izbora na severu Kosova.

„Jako je bitno da opštine izaberu gradonačelnike, i da oni budu izabrani na demokratski način i da zastupaju ljude koji žive po tim zonama“, dodao je.

Kurti: Srbija prekršila osam od 11 članova sporazuma

Kosovski premijer Aljbin Kurti naveo je da su normalni odnosi sa Srbijom važni za mir i bezbednost, zbog čega on insistira na potpisivanju Osnovnog sporazuma sa Srbijom, postignutog 27. februara u Briselu, rekavši da je Srbija prekršila osam od 11 članova tog sporazuma.

„Mi želimo normalne odnose sa našim severnim susedom, a normalni odnosi su dobrosusedski evropski odnosi. To je važno za mir, bezbednost i evropske integracije koje predstavljaju i našu sudbinu i naš cilj. Dvadeset i sedmog februara dogovorili smo Osnovni sporazum, a 18. marta Aneks za implementaciju. Problem je što je od 11 članova Osnovnog sporazuma Srbija prekršila najmanje osam. Potrebna nam je pravna sigurnost ne samo za sprovođenje, već i za nekršenje. Zato smo tražili potpis. Normalizacija mora da bude normalna, pa insistiramo da imamo potpis. Pozivam Evropsku uniju da uvek reaguje, čak i u malim prekršajima koji mogu biti učinjeni, a oni su, nažalost, česti i nisu mali“, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da je bezbednost Kosova najbitnija stvar.

„Bezbednost za Kosovo podrazumeva pre svega bezbednost naših granica. Mi imamo 380 kilometara granice sa Srbijom, i na ovoj granici je došla paravojna jedinica terorističke grupe, istovremeno došlo je i oružje u vrednosti više miliona evra. Milan Radoičić je vođa ove terorističke grupe i on treba da se preda Kosovu od strane srpskih vlasti a ne da se slobodno šeta po Beogradu“, rekao je kosovski premijer.

„Nisam dao obećanje za Zajednicu“

Kosovski premijer se osvrnuo na njegov predlog o izradi nacrta za Zajednicu srpskih opština, navodeći da on nije dao obećanje da će izraditi nacrt, već samo izrazio svoje sposobnosti.

„Lajčak je rekao da je to unutrašnja stvar Kosova. Zašto smo godovrili o Asocijaciji dve godine u Briselu, onda smo gubili vreme. Do decembra nam nisu rekli da je unutrašnja stvar, onda ja mogu da izradim nacrt. Nisam dao obećanje, već samo izrazio sopstvene sposobnosti da mogu da izradim jedan nacrt da diskutujemo, ali da ne pomešamo hijerarhiju stvari, sprovođenje Osnovnog aneksa i samo nakon toga možemo govoriti o Asocijaciji.“

Kurti je dodao da nacrt Asocijacije opština sa srpskom većinom ne može da bude prioritet na pregovaračkom stolu.

„Asocijacija nije top prioritet normalizacije, već je to Osnovni sporazum. Sve moje kolege molim da iz paketa (Osnovni sporazum, Aneks inplementacije i nacrt ZSO) ne iznesu Asocijaciju srpskih opština kao jedno pitanje“, zaključio je kosovski premijer .

Irski premijer Leo Varadkar je nakon sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem, razgovarao i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.