Visoka delegacija EU posetila manastir Banjska

Visoka delegacija EU, koju je predvodio zamenik generalnog direktora Evropske spoljnopolitičke službe, Marko Markovec, posetila je u sredu manastir Banjska.
Image
Foto: Eparhija raško-prizrenska

U delegaciji su bili i šef EU delegacije na Kosovu Tomaš Sunjog, kao i šef misije EULEX na Kosovu general Đovani Pjetro Barbano, sa saradnicima.

Dočekali su ih episkop raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira Banjska, otac Danilo.

Obišli su prvo crkvu manastira Banjska, zadužbinu iz XIV veka Svetog kralja Milutina, gde im je iguman opisao istorijat ove svetinje.

Nakon toga su prešli u manastirski konak, gde su sa domaćinima razmenili mišljenja u vezi sa aktuelnim temama.

„Posebno je istaknuta potreba za konstruktivnim dijalogom, kao jedinim načinom za prevazilaženje teške situacije, koja je kulminirala tragičnim događajima od 24. septembra“ – naveli su iz Eparhije raško-prizrenske.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana vladika Teodosije je održao sastanak sa Sunjogom, kada je istakao važnost nastavka dijaloga i deeskalacije na terenu, kao temelje za smanjenje tenzija nakon 24. septembra.

Istkao je da „tragična situacija ne sme da bude izgovor Prištini da zaboravi na obaveze koje je preuzela u dijalogu i u procesu deeskalacije“.

„I da bi ispunjenje tih preuzetih obaveza bilo na korist svih, a posebno ljudi koji žive na severu Kosova, koji ničim nisu doprineli ovoj situaciji, ali trpe posledice zbog te situacije“ – navedeno je u saopštenju eparhije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.