Vladika Teodosije u Prizrenu: Radost je da smo se sabrali, blagoslov Svetog Savet je na našem rodu

Povodom Savindana u svim hramovima i manastirima Eparhije raško-prizrenske služena je liturgija.
Image
Foto: Eparhija raško-prizrenska

U hramu Svetog Đorđa u Prizrenu, u prisustvu vernika, liturgiju je služio Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije.

Nakon rezanja slavskog kolača , vladika je u svojoj besedi, rekavši da se „svuda danas peva Svetom Savi uskliknimo s’ ljubavlju“, kazao:

„I mi, budući da živimo u teškim vremenima kada je teško biti i Srbin i pravoslavac ovde, na Kosovu i Metohiji, u vremenu u kome živimo i mi svedočimo ko smo, šta smo i šta treba da budemo, da bi bili dostojni puta Hristovog, puta Svetog Save, onog puta koji vodi u život večni. Blagoslov Svetog Save jeste na rodu našem, rodu srpskom, ali i na celom rodu hrišćanskom“.

„Širom vaseljene gde god Srbi žive, slavi se Sveti Sava, srpski prosvetitelj i svetitelj roda našega. Radost je naša, braćo i sestre, da smo se i mi danas sabrali u gradu Prizrenu, profesori, učenici i radnici naše bogoslovije, sveštenoslužitelji, ali i svi koji ste došli da u ovom hramu služimo svetu liturgiju i proslavimo Svetoga Savu“.

U prostorijama prizrenske Bogoslovije je održana Svetosavska akademija tokom koje su učenici bogoslovije priredili program. U okviru akademije prisutnima se obratio i predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić.

Proslavi praznika u Prizrenu prisustvovali su i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, te predstavnici Lekarske komore Srbije i profesori iz Novog Sada, Beograda, predstavnici naših privrednika u Dubaiju, humanitarne organizacije “Radosti moja” iz Štutgarta i privremenog organa Opštine Prizren.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.