Vokri: Posle procesa glasanja na severu Srbi nastavljaju integraciju

Zamenik ministra lokalne samouprave u Severnoj Mitrovici
Image
Foto: Kontakt Plus

Posle izbora Srbi će nastaviti integraciju, a na kraju mandata sadašnjih gradonačelnika biće mogućnosti za više od jedne političke opcije za Srbe u lokalnoj samoupravi – poruka je zamenika ministra lokalne samouprave Arbera Vokrija, iz Severne Mitrovice.

On je danas posetio glasački centar u Severnoj Mitrovici, pozvavši građane da izađu da glasaju.

On priznaje da do sada nije bilo mnogo glasača, ali dodaje da je „država Kosovo usvojila sve uslove za građane da se izjasne“ da li su za ili protiv smenjivanja ili razrešenja gradonačelnika.

„Demokratski je, ako nisu za smenu gradonačelnika uopšte ne dođu do glasačkih mesta“ – ocenio je takođe.

Na pitanje da li misli da je na delu bojkot, Vokri kaže: „Jedan deo može biti bojkot svakako i to je demokratski, ali ne baš najbolje, ali ako bi imalo dovoljno građana koji nisu srećni u vezi sa sadašnjom situacijom, gradonačelnicima koji su albanske nacionalnosti, oni imaju svu mogućnost da se zato i izjasne, dakle, da ih razreše glasači“.

Na pitanje da li su kamere postavljene ispravno, Vokri tvrdi da je tajnost glasova očuvana:

„Što se tiče kamera preko tih kamera ne može da se vidi kako glasači glasaju, tajnost je sačuvana. Te kamere su postavljene više iz bezbednosnih raloga, to ne bi trebalo da bude prepreka da građani dođu da se izjasne ako žele“.

Na pitanje da članovi Opštinske izborne komisije uglavnom ne govore srpski jezik, Vokri tvrdi da „puno njih priča srpski“.

„Može biti i takvih koji ne znaju, ali svakako na svakom biračkom mestu postoji bar neko ko zna srpski“ – kazao je.

Na komentar da u Banjskoj, na primer, niko nije pričao ni srpski ni engelski, Vokri kaže:

„To mi deluje čudno i malo mi je neprijatno, ali namera je bila sve vreme da se građani izjasne. Ja ću to da iznesem CIK-u nakon ovog razgovora, bar da ih pitam zašto je to tako i da li mogu da pošalju nekog ko govori srpski“.

Na pitanje šta očekuje posle današnjeg glasanja, Vokri navodi da je to nastavak integracije.

„Život će da se odvija normalno, institucije će da rade normalno, Srbi će nastaviti da se integrišu u institucionalni i socijalni život u ovoj zemlji i na kraju mandata ovih gradonačelnika biće mogućnosti za više nego jednu političku opciju za Srbe da se izjasne ko će da ih vodi u lokalnoj samoupravi.“


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.