Vučić tvrdi: Kurti u „operaciji etničkog čišćenja“, plaši se da situacija na KiM „izmiče kontroli“

Poruka iz Njujorka.
Image

„I sada je sasvim jasno da je posle pretnji da će Srbi da pate i plate, Aljbin Kurti krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etničkog čišćenja srpskog naroda sa KiM“ – tvrdi srpski predsednik Aleksandar Vučić, u obraćanju medijima iz Njujorka.

„Preduzimamo sve što je u našoj moći“ – dodao je, navodeći da zvanični Beograd želi da iskoristi sva diplomatska i politička sredstva.

„Dobro znamo šta nam je posao i kakav nam je posao u zaštiti interesa našeg naroda. Tako da, pozivamo sve međunarodne predstavnike da reaguju, da urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu na teritoriji KiM, da ljudi koji nikome ništa nisu krivi budu pušteni svojim kućama u najkraćem mogućem roku“ – kazao je Vučić, osvrćući se tako i na današanja najnovija hapšenja Srba na KiM.

Plašim se da situacija na Kosovu i Metohiji polako, ali sigurno izmiče kontroli. Ne znam šta će sve biti, ali znam da, kada vas dovedu dotle da više nemate izbora, kada vas stave u ćošak iz kojeg nemate kuda – tada morate da se branite svom svojom snagom„.

Dodao je da je razgovarao sa svim predstavnicima međunarodne zajednice u vezi sa KiM, te da predstoji niz novih važnih sastanaka, uključujući i one o održavanju posebne sednice SB UN o situaciju na Kosovu.

„Ali ću prvi put od naših kineskih prijatelja tražiti da mi kažu, sem generalnog pogleda na situaciju na KiM, možemo li očekivati širu podršku Kine. U skladu sa tim, donećemo odluku, jer mi bi trebalo da sredinom oktobra imamo regularnu sednicu vezanu za UNMIK, brojimo sada članice SB UN, potrebno nam je 9 da imamo na svojoj strani da bismo mogli da zakažemo ukoliko ima hitne potrebe. Ali u svakom slučaju, radimo i reagovaćemo u skladu sa našim interesima i nikome nećemo dozvoliti da za dan, dva ili tri, završi posao, kao što su negde drugo završavali“ – kazao je.

Ukoliko Srbiji ne bude dozvoljena posebna sednica SB UN u vezi sa situacijom na KiM – „neko mora“ da objasni i zašto – kaže.

Siti smo „dvostrane krivice“, jer je očigledno ko je ovde kriv, jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija, više ne mogu da se kriju iza toga, govoreći da su Srbi jednako krivi – dodao je srpski predsednik.

Osvrćući se na informaciju iz pojedinih medija na albanskom jeziku da je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja naveo da će srpski predsednik biti priveden ukoliko dođe na Kosovo bez dozvole kosovskih vlasti, Vučić je naveo:

„Dobro. Maltretirali su mi sina, mene će da uhapse. Videćemo… Ko će koga da hapsi, kako će to da izgleda, videćemo“.

O svom predstojećem govoru pred SB UN navodi da će glavna tema biti principi međunarodnog javnog prava.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.