Vučić posle susreta sa Stoltenbergom: Na Kosovu ugroženi isključivo Srbi, predložiću nastavak vojnih vežbi sa NATO

Održana zajednička konferencija za medije nakon sastanka predsednika Srbije i čelnika NATO-a u Beogradu.
Image
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nakon sastanka u Beogradu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se slaže da “KFOR osigurava mir na Kosovu za sve zajednice” i dodao da su ugroženi “isključivo Srbi”.

Prema Vučićevim rečima, sastanak “o svim važnim pitanjima trajao je više od sat i po vremena”.

„Za nas je važna saradnja sa KFOR-om. Nadamo se da će se potruditi da koliko toliko srpski narod na KiM bude bezbedan. Nije bilo potrebe da KFOR osigurava mir za bilo koga osim za Srbe, jer su samo oni napadani, nikada Albanci… Isključivo su Srbi ugroženi, naročito otkad je na vlasti Aljbin Kurti“, kazao je Vučić.

Izneo je podatak da je oko 13% Srba napustilo sever Kosova tokom poslednjih godinu dana.

„To se dešava zbog ogromnog pritiska, hapšenja, maltretiranja i pretnji koje dolaze od strane prištinskog režima. Ako to nije nasilje, onda ne znam šta je… Znam da zapadne diplomate zanimaju samo Banjska i pre toga Zvečan, odnosno ona tuča sa pripadnicima KFOR-a… Imamo drugačije viđenje onoga što se dogodilo, ali razumemo šta su zahtevi zapada i NATO“, naveo je Vučić.

Na pitanje da li NATO planira da osigura bezbedno okruženje za Srbe na KiM koji žele da učestvuju na predstojećim izborima u Srbiji, Vučić je odgovorio da će Srbima ponovo biti uskraćeno pravo da glasaju u svojim mestima.

Rekao je i da unapred zna da će kosovski premijer Aljbin Kurti reći da neće biti glasanja ni severno ni južno od Ibra.

„Zašto je to tako? To niko ne dovodi u pitanje i ne preispituje, zato što je reč o Srbima… To je bio na neki način početak krize, kada nisu dozvolili Srbima da glasaju na izborima 2021. godine“, podsetio je Vučić.

Naglasio je da Vojska Srbije profesionalno obavlja svoje zadatke.

„Nikada nije prekoračila ovlašćenja, ima korektan odnos sa KFOR-om. Gde ćemo i kako ćemo, u skladu sa Ustavom i ne ugrožavajući nikoga da raspoređujemo svoju vojsku – to je naša stvar“, dodao je.

Osvrnuo se na događaje u Zvečanu i Banjskoj.

„Što se tiče Zvečana, sve to je nastalo zbog toga što su neki održali izbore sa tri odsto izašlih birača i proglasili legitimnim i legalnim vladavinu tih nametnutih gradonačelnika. To se dogodilo godinu dana pošto su neki obmanuli Srbiju, govorim o predstavnicima EU i SAD, da neće biti progonjeni i procesuirani ljudi koji su učestvovali na barikadama. Onda su bukvalno krenuli da ih hapse albanski policajci koji nemaju šta da traže na severu, ali koga briga za pravo, UN i Rezoluciju 1244. Sve to je proizvelo situaciju da dođe do Banjske, sa čim nismo saglasni i u skladu sa domaćim pravom učinićemo odgovornim one koji su učestvovali u izvršenju krivičnih dela u tom selu“, rekao je Vučić.

Što se tiče saradnje sa NATO, ona je prema rečima predsednik Srbije – korektna.

„Srbija ostaje vojno neutralna zemlja, zna se ko komanduje vojskom. Vladu ću zamoliti da razmotri odluku da ponovo krenemo sa održavanje zajedničkih vežbi koje smo imali ranije sa NATO.“

Srbija će čuvati mir i stabilnost, poručio je Vučić.

„Radimo u okviru dijaloga sve što možemo kako bi se došlo do kompromisnog rešenja. Nema ništa od ZSO, neće je oni formirati sve dok je Kurti na vlasti, samo će tražiti izgovore“, smatra Vučić.

Mišljenja je da je sastanak sa Stoltenbergom bio veoma dobar i važan za Srbiju.

„Čuo sam neke ne lake reči generalnog sekretara NATO-a o našoj poziciji. Čuo je i on šta je to što Srbija misli. Moraćemo da unapređujemo svoje odnose sa NATO, ali ćemo i dalje ljubomorno čuvati svoju vojnu neutralnost“, dodao je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.