Vučić: NATO da osigura bezbednost za Srbe, zabrinut sam dešavanjima na Kosovu; Stoltenberg: Smanjiti tenzije

NATO je odgovoran za bezbednost na Kosovu i zamolio bih Vas da tu bezbednost obezbedite i Srbima - poručio je srpski predsednik Aleksandar Vučić generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu.
Image
Foto: Video printscreen

Govoreći o osiguravanju bezbednosti za Srbe, a u obraćanju za medije pred sastanak sa Stoltenbergom, podsetio je na bezbednosne incidente, odnosno da je „poslednjih 6 meseci najmanje 6 Srba upucano“ od strane Albanaca – pripadnika snaga bezbednosti, te da se takvi incidenti nisu događali prema Albancima.

„Moram reći da sam veoma zabrinut poslednjim dešavanjima na celom KiM, a ne samo na severnom Kosovu i neću to iskoristi da bih okrivljvao drugu stranu, ali ova poseta je veoma važna za nas, jer ovo postaje sve važnije bezbednosno, a ne samo političko pitanje“ – kazao je Vučić.

„Pomenuli ste nedavne incidente na severu Kosova. Iako ih gledamo različito, mi verujemo da je sve ono što se desilo izazvano neodgovornim pristupom prištinskih vlasti, ali ne samo to, bilo je i ozbiljno povređenih, odnosno upucanih Srba i o tome nije sprovedena istraga što nas izuzetno brine. U isto vreme postoje neosnovana hapšenja Srba, što je nešto što ne samo da nam smeta, već predsavlja veliku zabrinutost za Srbe koji žive na severu Kosova i za Srbe uopšte. U isto vreme, želim da kažem da smo imali veoma profesionalan i veoma dobar odnos sa KFOR-om i da su sarađivali sa vašim ljidima na veoma odgovoran i ozbiljan način“ – dodao je Vučić.

Vučić je na kraju podcrtao da Srbija želi da održi mir i stabilnost i dosadašnji „odgovoran odnos zasnovan na poverenju i iskrenosti između NATO-a i Srbije“.

„Naše snage su napadnute u maju, trojica naših pripadnika su tada ozbiljno povređena i to je neprihvatljivo“ – poručio je, sa druge strane, Stoltenberg, prenosi Tanjug.

On je podsetio da je zbog situacije na severu Kosova povećano ljudstvo KFOR-a.

„Važno je da se smanje tenzije i stoga pozivamo obe strane da to učine i uzdrže se od akcija koje bi dovele do eskalacije. Smatramo da je jedini ispravan put aktivno učešće u dijalogu u kojem posreduje EU, a podržava ga NATO. Srbija je već dugo pouzdani partner NATO i uvereni smo da će se angažovati u tom dijalogu na konstruktivan način“, rekao je Stoltenberg, prenosi Tanjug.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.