Vučić iz Brisela: Nije pitanje potpisa, već sprovođenja već postignutog, jesmo za primenu ali bez priznanja Kosova

Nije pitanje bilo kakvih potpisa, već je pitanje sprovođenje onoga što je nekada potpisano ili onoga što je u međuvremenu dogovoreno - kazao je iz Brisela predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.
Image

Posle više časovnih razgovora sa najvišim međunarodnim zvaničnicima, koji su na odvojenim sastancima razgovarali sa Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, iz kosovske vlade saopšteno je da je upravo srpski predsednik odbio da potpiše sporazum, a da samo potpis znači prihvatanje i garantuje sprovođenje dogovora.

„Mi smo potpuno spremni za formiranje ZSO i u skladu sa predlozima koje smo dobili, međutim, čini mi se da je danas svima jasno, bez obzira na sve trikove, poput onih – Vučić je odbio da potpiše, što već puštaju po svim svojim medijima vlasti iz Prištine. Suština je u tome da nije pitanje bilo kakvih potpisa, već je pitanje sprovođenje onoga što je nekada potpisano ili onoga što je u međuvremenu dogovoreno“ – kazao je Vučić, sa druge strane.

„Srbija je u skladu sa svojom politikom jasno rekla da želi da primeni sve sporazume koji su potpisani, od Osnovnog sporazuma iz 2013. godine do sporazuma koji su postignuti kasnije u Briselu i Ohridu i uvek smo samo jednu stvar isticali, koja je poznata od početka, uvek ponavljana, a to je da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN, niti nezavisnost Kosova i na tim pozicijama smo rekli da smo spremni da ispunjavamo sve ono što je dogovoreno“ – dodao je.

Kaže i da je predlog koji je dobio od „velike petorke“ u Beogradu 21. oktobra „dobra osnova za nastavak rada u budućnosti“, ali je ponovo podcrtao da je „jedina rezerva“ Beograda po pitanju članstva Kosova u UN i priznanja Kosova.

Ističe da se zvanični Beograd ponašao „odgovorno“ i „ozbiljno“ i dodao da će tako i nastaviti.

„U svakom slučaju, mi želimo mir, u celom regionu, nastavićemo da se ponašamo odgovorno i potpuno sam uveren da ili ćemo morati da postignemo napredak, ili će svima u Evropi biti potpuno jasno ko su ti koji koče taj napredak“ – zaključio je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.