Vučić o Rezoluciji EP: Bilo bi me sramota da sam na mestu onih koji su doneli takav zaključak

Predsednik Srbije o ovonedeljnoj rezoluciji Evropskog parlamenta.
Image
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je rezoluciju koja je u četvrtak usvojena u Evropskom parlamentu i rekao da bi ga „bila sramota da je na mestu onih koji su takav zaključak doneli“ u delu rezolucije o pravno obavezujućem sporazumu o Kosovu.

Novinarsko pitanje koje je postavljeno Vučiću bilo je da „Rezolucija EP od njega traži da prizna nezavisnost KiM na osnovu međunarodnog prava“ i kako „komentariše taj vid licemerja onih koji prvi ne poštuju međunarodno pravo kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije“.

„To je stav Evropskog parlamenta, ne stav Evropske komisije. Moramo da razumemo da oni tako gledaju na stvari, a što se tiče prava, ja bih rekao da sam na mestu tih koji su takav zaključak doneli, bila bi me stramota. To je sve što imam da vam kažem. Da li je njih sramota – siguran sam da nije, preživeće Srbija uprkos svemu“, rekao je Vučić na otvaranju zgrade stanice Prokopa.

U nacrtu rezolucije se, između ostalog, ponavlja poziv Srbiji i Kosovu da se u dijalogu Beograda i Prištine angažuju u dobroj veri i u duhu kompromisa kako bi postigli sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji njihovih odnosa, zasnovan na principu međusobnog priznavanja, u skladu sa međunarodnim pravom i bez daljeg odlaganja.

Poslanici EP pozivaju u rezoluciji i Evropsku komisiju i Evropski savet da preduzmu mere protiv Vlade Srbije ukoliko se utvrdi da je država Srbija bila direktno umešana u, kako se navodi, teroristički napad u Banjskoj ili nasilne napade koji su se u maju 2023. desili na severu Kosova.

Vučić je kazao i da veruje da će biti rešen problem u vezi sa bugarskom tranzitnom taksom za gas koji uvozi Srbija.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.