Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se poziva na uvođenje mera protiv Srbije zbog Banjske

Odluka parlamentaraca u Briselu
Image
Foto: Shutterstock/Pierre-Olivier

Evropski parlament je usvojio rezoluciju o nedavnim dešavanjima u dijalogu Beograda i Prištine, a kojom se Savet Evrope i Evropska komisija pozivaju da uvedu mere protiv Vlade Srbije ukoliko se dokaže njena direktna umešanost u napad koji se 24. septembra dogodio u Banjskoj, javlja N1.

Javnost je o ovome obavestio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, putem objave na društvenoj mreži “X”.

„Potrebna nam je puna istraga o napadu u Banjskoj i da pred lice pravde budu izvedeni odgovorni. Beograd i Priština moraju da se vrate mirnom i konstruktivnom dijalogu uz posredovanje Evropske unije“, poručio je Bilčik.

Poslanik u Evropskom parlamentu, Klemen Grošelj, kazao je za N1 uoči početka današnje sednice u Strazburu da eventualne mere ne bi bile usmerene prema građanima Srbije.

„Poruka je jasna – mi ne sanksiconišemo građane Srbije. Prvo treba da se obavi istraga, da Srbija učestvuje u njoj u potpunosti… Počinioci i organizatori – oni će biti sankcionisani, ali tek kad se utvrde sve činjenice“, objasnio je Grošelj.

Rezolucijom se sprske vlasti pozivaju na saradnju u istrazi oružanog sukoba u Banjskoj, kao i da bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića koji je preuzeo odgovornost za taj sukob izruče prištinskim vlastima.

Takođe, u rezoluciji se poziva Brisel da sledi primer Vašingtona i uvede sankcije Radoičiću.

U pomenutom dokumentu piše da Beograd i Priština treba da se vrate dijalogu i rade na smanjenju tenzija, a posebno se naglašava da srpska strana treba da prestane sa zapaljivom retorikom i agresivnim vojnim ponašanjem na granici sa Kosovom.

Brisel u rezoluciji poziva Prištinu da bez daljeg odlaganja formira Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO) u skladu sa Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, kosovskim ustavom i presudom Ustavnog suda iz 2015. godine.

Parlamentarci su naveli i da je vreme da EU ukine mere koje su uvedene Kosovu, ali prema Grošeljevim rečima, za to prethodno moraju biti ispunjeni svi uslovi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.