Vučić: „Progon Srba brutalno pripremljen, čujemo organizovano ćutanje“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju javnosti da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj političkoj situaciji, jer zbog geopolitičke pozicije plaća visoku cenu.
Image
Foto: Facebook, Aleksandar Vučić

Progon Srba sa severa Kosova i Metohije brutalno je pripremljen, a sa druge strane čuje se „organizovano ćutanje“, istakao je Vučić. 

„A sa druge strane čujemo organizovano ćutanje. Namerno sam to tako rekao, iako je contradictio in adjecto. Organizovano ćutanje se neverovatno glasno čuje“, istakao je predsednik.

Vučić je ukazao na nasilno gašanje srpskih institucija, bezrazložno otvaranje vatre i gotovo stalno prisustvo oklopnih borbenih vozila u mirnim, urbanim, suburbanim i ruralnim sredinama, nasilno sprovođenje nelegalne eksproprijacije zemlje u privatnom vlasništvu Srba, koja se potom koristi za izgradnju policijske i vojne namene, a po Članu 9 prvog sporazuma nemaju nikakvo pravo da to rade.

Predsednik je dodao i primere otimanje imovina Srpske pravoslavne crkve, u Rajskoj banji pored Manastira Banjska, čime se narušavaju specijalne zaštitne zone oko objekata SPC.

Potom, naveo je i preoravanje srpskih sakralnih objekata starih više vekova, uklanjanje oznaka mesta i naselja na srpskom jeziku, što je akt kulturnog genocida.

„Nećemo prihvatiti ukidanje dinara na KiM“

Što se tiče ukidanja dinara na KiM, predsednik je poručio da Srbija ne može i neće prihvatiti tu odluku.

„Nećete nas naterati da prihvatamo nešto zato što smo mnogo dobri i fini, jer ćete vi da nam kažete – potapšaćemo vas po ramenu. Nemojte više nas tapšate po ramenu. Dosta ste nas lagali i obmanjevali“, rekao je Vučić.

„Mir je prioritetni interes Srbije, ali je sloboda ono bez čega ne može“

Predseenik Srbije je rekao da je mir za nas prioriteni interes, ali i da je sloboda ono bez čega Srbija ne može, i čime se ponosi.

„Od dolaska Aljbina Kurtija na vlast imali smo 494 etnički motivisana napada, a pre toga svega 180 napada više, što pokazuje da se broj napada od dolaska na vlast Kurtija duplirao“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da su međunarodni predstavnici navodno uvodili sankcije Prištini, ali kako kaže, Priština je i pored toga učestvovala na apsolutno svim međunarodnim forumima koje su organizovale zapadne zemlje.

„Ne postoji nijedan forum na koji Priština nije pozvana. Zatim su ih kaznili viznom liberalitacijom, zatim učešćem u Političkom savetu NATO-a, a to je agresija na našu zemlju. Kaznili su ih pokretanjem inicijative za prijem u Savet Evrope, iako Kosovo ne samo za nas već i za pet zemalja članica EU Kosovo nije država“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da je na svim sastancima sa velikom petorkom ponovljano da je suštinska obaveza Prištine formiranja Zajednice srpskih opština.

„A onda se izvestilac Dora Bakojami naprasno setila da za preporuku za prijem u Savet Evrope za Prištinu nije važna ni eksproprijacija zemljišta na severu Kosova, ni ZSO već, samo vraćanje zemljišta manastiru Dečani“, rekao je Vučić.

Vučić: Nalazimo se u izuzetno teškoj političkoj situaciji, tri su razloga

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj političkoj situaciji.

“Ovoga puta, plašim se, zaista ne svojom krivicom, već zbog geopolitičke situacije plaćamo visoku cenu“, istakao je Vučić.

Reč je, navodi, o sveukupnom pritisku zbog naše vojne neutralnosti, zbog odnosa prema sukobu u Ukrajini i pozicije da osuđujemo napad na suverenu zemlju, ali se ne pridružujemo sankcijama.

Treći razlog je, istakao je, da zapadne zmelje osećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga i mogućih budućih političkih poruka iz Moskve koje će se zasnivati na onome što se neretno naziva „kosovski presedan“. 

“Upravo zato potrebno je sve to skloniti iz ruku ili kao potencijalni kec u rukavu Vladimira Putina, i tu se Srbija i srpski narod neretko nađu na meti ne samo Prištine, već i svih onih koji su ih podržavali“, objasnio je Vučić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.