Vučić s Lajčakom: Neophodno formiranje ZSO i hitni izbori na severu Kosova

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka trajao je više od sat vremena.
Image
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Vučić je posle sastanka objavio da je sastanak bio konstruktivan, kao i da je preneo Lajčaku da je neophodno formiranje ZSO i hitni izbori na severu Kosova. Direktor Kancelarije za KiM rekao je na konferenciji za medije da je Vučić insistirao na tome da Aljbin Kurti mora da prestane sa provokacijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Beogradu na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština i najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija Prištine.

Vučić je na Instagram nalogu @buducnostsrbijeav naveo da je ponovio spremnost Srbije da ispuni svoje obaveze uz poštovanje Ustava Srbije i Povelje UN.

On je razgovor ocenio kao konstruktivan i veoma korektan.

„Ukazao sam na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije i zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija koje dolaze iz Prištine. Ponovio sam spremnost Republike Srbije da svoje obaveze, u skladu sa međunarodno-pravnim dogovorima, ispuni uz poštovanje Ustava Republike Srbije i Povelje UN“, napisao je Vučić.

Konferencija za medije Petra Petkovića

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je Vučić tokom sastanka sa Lajčakom istakao težak položaj srpskog naroda na KiM i neophodnost da Priština prestane da sprovodi eskalatorne poteze koji narušavaju život Srba.

On je na konferenciji za novinare istakao i neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština.

Petković je rekao i da je sastanak trajao više od sat vremena, a da nije bio lak i da je Vučić jasno i argumentovano podvukao odgovor šta su pravi problemi u smislu normalizacije odnosa.

Vučić je u razgovoru sa Lajčakom posebno insistirao na tome da Kurti mora da prestane sa provokacijama i odlukama kao što je ukidanje dinara, koja ima za cilj da protera Srbe sa severa i stavi tačku na dijalog.

„Odluka koja ima za cilj da protera srpski narod ne samo severno nego i južno od Ibra i na taj način stavi tačku na dijalog. Beograd je spreman da razgovara o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, tako vodimo računa o srpskom narodu na KiM“, rekao je Petković.

Kurti čini sve da ugrozi mir, borićemo se demokratskim putem da zaštitmo naš narod, rekao je Petković.

Predsednik je istakao i važnost peticije i skupljenih potpisa srpskog naroda na severu KiM, dodao je Petković, kako bi došlo do smene, kako je rekao „lažnih“ gradonačelnika i odbornika u četiri opštine na severu Kosova.

„Za rekordna tri dana Srbi sa KiM su sakupili više od 20 odsto potrebnih potpisa za smenu lažnih, nelegitimnih odbornika i gradonačelnika. Sada je na redu Kurti, da postupi po administrativnom uputstvu koje je sam doneo i da im vidimo leđa, kako bi se organizovali izbori na kojima bi u skladu sa voljom većinskog srpskog naroda, na četiri opštine bili srpski gradonačelnici“, rekao je Petković.

Posle Beograda, Lajčak ide u Prištinu

Portparol EU Peter Stano rekao je da će Lajčak, posle današnje posete Beogradu, sutra boraviti u Prištini, kao i da je to deo Lajčakovog „stalnog kontakta i interakcije sa partnerima kako bi im pomogao da napreduju u dijalogu“.

Vučić i Lajčak su se poslednji put sastali 17. januara u Davosu, a predsednik Srbije je tada rekao da je upozorio da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u normalizaciji odnosa.

Vučić je ukazao da je najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom – pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda sa KiM, kao i da se nada da to međunarodna zajednica neće dozvoliti.

Lajčak je u Davosu izjavio da je informisao Brisel o nameri Prištine da ukine platni promet sa Srbijom i izrazio uverenje da će se pronaći rešenje koje neće imati nikakvih negativnih posledica.

Ambasade zemalja članica Kvinte u Prištini pozvale su juče Prištinu da suspenduje primenu uredbe centralne banke kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period i navele da uredba izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom.

Tanjug/RTS

Povezane vesti:

Hovenijer traži od guvernera Centralne banke Kosova da odloži sprovođenje odluke o dinaru

Kvinta traži suspenziju primene uredbe CBK da evro bude jedina valuta za plaćanje na Kosovu


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.