Hovenijer traži od guvernera Centralne banke Kosova da odloži sprovođenje odluke o dinaru

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenier zatražio je od guvernera Centralne banke Kosova Ahmeta Ismailija da odloži sprovođenje odluke da se u gotovinskom poslovanju koristi samo evro.
Image
Foto: Kim

Isti zahtev pre nekoliko dana uputile su i Sjedinjene Države.

Uredba koju je odobrila Centralna banke Kosova, a koju Srbi na Kosovu vide kao odluku koja će im onemogućiti korišćenje dinara, trebalo bi da stupi na snagu 1. februara.

„Danas sam održao produktivan sastanak sa guvernerom Centralne banke Kosova Ahmetom Ismailijem. Ponovio sam zabrinutost SAD u vezi sa implementacijom odobrene uredbe o gotovinskim transakcijama. Pozivamo da se sprovođenje ove uredbe odgodi kako bi se ostavilo vreme za efikasniju tranziciju i komunikaciju s javnošću kako bi se ublažio negativan uticaj na građane“, napisao je Hovenijer na mreži X.

Ambasadori zemalja Kvinte zatražili su u nedelju da Kosovo obustavi primenu uredbe Centralne banke Kosova.

U zajedničkom saopštenju ambasadori Kvinte su poručili da suspenziju odluke treba doneti kako bi se „omogućio dovoljan period tranzicije i jasna i efikasna javna komunikacija“.

„O tom pitanju treba dalje razgovarati u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija“, navodi se u saopštenju.

Na Kosovu, u svim većinski srpskim naseljima, stanovništvo plaća srpskim dinarom, a oni koji rade u srpskim institucijama na Kosovu takođe primaju plate u dinarima.

Penzije se isplaćuju i u dinarima, po srpskom sistemu, kao i dečji dodaci i socijalna davanja.

U privrednim objektima, u sredinama gde žive Srbi na Kosovu, pored evra koristi se i dinar.

Srpska lista, glavna stranka Srba na Kosovu, koja ima podršku zvaničnog Beograda, istupila je protiv ove odluke Centralne banke Kosova, koja bi onemogućila korišćenje dinara.

Prema ovoj temi, odluka Centralne banke Kosova ugrožava opstanak Srba na Kosovu.

RSE


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.