Vučić sa Lajačakom sutra u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
Image
Foto: N1/video crop

Vučić je prošle nedelje u Davosu, na margini Svetskog ekonomskog foruma, razgovarao sa Lajčakom kome je, kako je saopštio, ukazao na to da „Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u procesu normalizacije odnosa“ Kosova i Srbije.

Vučić nije precizirao na koje poteze je mislio. On je na svom Instagram profilu napisao da je imao „otvoren razgovor“ sa Lajčakom o situaciji na Kosovu i „pretnjama sa kojima se svakodnevno suočava srpsko stanovništvo, a koje ugrožavaju mir i stabilnost regiona“.

Lajčak se 15. januara u Davosu sastao i sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem (Bislimi), sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim akcentom na potrebu hitnog sprovođenja Sporazuma na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbija.

Premijer Kosova i predsednik Srbije odvojeno su se u Davosu sastali i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Džejmsom O’Brajenom (James O’Brien) sa kojim su takođe razgovarali o odnosima Srbije i Kosova.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, koju Srbija ne priznaje.

Sporazum o normalizaciji odnosa dve strane su na predlog EU prihvatile u februaru prošle godine, dok je u martu usaglašen Aneks za njegovu implementaciju.

Međutim, Vučić je odbio da ga potpiše, ali su iz EU naveli da je on ipak pravno obavezujući za obe strane.

Normalizacija odnosa je uslov i za Srbiju i za Kosovo u napredovanju ka evropskim integracijama.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.