Vučić: Velika petorka donosi neki svoj plan

"Velika petorka" 21. oktobra donosi u Beograd svoj "plan", a "za nas je da pokušamo da dijalogom rešavamo stvari" - kaže Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, iz Kine.
Image
Foto: Video printscreen

„Oni tada dolaze da donesu neki svoj plan, neke svoje ideje. Ja sam nešto načuo, da li je istinito ili ne, to ću da vidim kada mi oni to donesu“ – kazao je Vučić o već najavljenom sastanku izaslanika pet zemalja sa njim, a nakon oružanog sukoba u Banjskoj, 24. septembra.

Kazao je da će, nakon što vidi šta je to što je donela „velika petorka“, o tome obavestiti građane i videti kako da reaguje zvanični Beograd.

Nije želeo da komentariše najavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da će Francuska suspendovati bezvizni režim Evropske unije za građane Kosova, koji stupa na snagu početkom 2024. godine, ukoliko ne budu ispunjene obaveze iz dijaloga, ali se zahvalio francuskom predsedniku na „mnogim drugim stvarima“.

Komentarišući njegovu primedbu za Banjsku – da Beograd mora da osudi nasilje – srpski predsednik je rekao da je Beograd to učinio istog dana i to nekoliko puta.

Osvrnuo se i na informaciju da je kosovski premijer Aljbin Kurti nudio svojoj srpskoj koleginici Ani Brnabić da potpiše sporazume iz Brisela i Ohrida, a da ona nije bila zainteresovana.

Vučić kaže: „Svaki put on donese neki papir koji neće niko da potpisuje“.

„On vam kaže, ja sam doneo da potpišete deklaraciju o miru, i onda vi smatrate da je on doneo nešto lepo da potpišete zato što se tu koristi reč ‘mir’. Samo zaboravlja svakome od vas da kaže, pa se i vi novinari pravite nemušti i nevešti i ne razumete šta je to što on u stvari nudi, jer deklaraciju mogu da potpišu samo suverene i nezavisne države. Dakle, onog sekunda kada biste potpisali, vi biste priznali nezavisno Kosovo. Samo je to ta sitnica o kojoj niko ni od vas ne želi da vodi račun, ni bilo ko drugi“, kazao je, dodajući da njegovi saradnici o tome vode računa.

„To su ti trikovi“ – dodao je, govoreći o Kurtiju i Prištini.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.