Vučić: Veoma uspešan sastanak sa Boreljom i Lajčakom, bez susreta sa Kurtijem

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da je sastanak sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom bio veoma uspešan.
Image

Sastanka sa Kurtijem nije ni bilo, naveo je Vučić. Najavio je da će glavni pregovarači nastaviti dijalog u utorak, sredu, javio je RTS.

Aleksandar Vučić, koji je danas učestvovao u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, rekao je posle sastanaka da veruje da je urađen dobar posao, ali da nije bilo susreta sa Aljbinom Kurtijem.

„Raspoložen sam zato što verujem da smo dobar posao uradili, pre svega pre podne, korektan sastanak je bio sa Boreljom i Lajčakom. Sastanka sa Kurtijem nije ni bilo“, naveo je Vučić.

Prenosili su mu, dodaje, Kurtijeve poruke, zvaničan odgovor je bio da nije spreman da se sastane.

„Nije hteo ili nije smeo da se sastane sa mnom“, ocenio je Vučić.

Istakao je da je sastanak sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom bio veoma uspešan.

„Bio je uspešan sastanak, razgovarali smo o svemu, o sprovođenju različitih sporazuma, o svemu što smo imali u dijalogu, o svemu što smo razgovarali, o situaciji na Kosovu i Metohiji. O svemu smo razgovarali“, naveo je Vučić.

Što se tiče dijaloga, najavio je da će glavni pregovarači nastaviti u utorak, sredu.

„Nastavićemo da se borimo, da štitimo interese Srbije i da pokušamo na svaki način da, koliko god je to moguće, pomognemo našem narodu“, poručio je Vučić.

Na pitanje novinara ko može sad da garantuje našem narodu na Kosovu i Metohiji da ponovo neće biti jednostranih poteza, Vučić je rekao da to niko ne može da garantuje.

„Mi samo možemo da se borimo, ali niko ne može da garantuje da neće biti jednostranih poteza. Uvek ih je bilo i oni to znaju, vide sve i od dinara i od svih priča“, rekao je Vučić.

Kurti kaže da je u Briselu „branio Ohridski sporazum“, tražio i da se Radoičić preda kosovskim vlastima

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je on na sastancima u Briselu „branio“ Osnovni sporazum o putu normalizacije odnosa i Aneks iz Ohrida „od Srbije koja ga ne poštuje niti primenjuje“.

Potvrdio je da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uslovio ispunjavanjem tri zahteva, koje je, kako je rekao, verno preneo visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Kazao je, prenosi N1, da je i danas zatražio da se Osnovni sporazum potpiše od predstavnika dve Vlade.

„Smatramo da su Osnovni sporazum i Aneks o implementaciji istaknuto dostignuće u spoljnoj politici, ali i dostignuće EU, koja je posredovala u čitavim rundama ovog dijaloga. Poslednji put smo imali trilateralni sastanak 14. septembra prošle godine… Mnogo toga se dogodilo od tada, kada se dogodila Banjska, ali i pismo o istupanju iz Osnovnog sporazuma“, rekao je Kurti.

Dodao je da osnovni sporazum zasnovan na „de fakto priznanju“.

„Ne možemo dozvoliti da se Osnovni sporazum baci u drugi plan tako što će Asocijacija postati hitno pitanje… Ne poričemo nasleđe prethodnih vlada, ali moramo zaštititi Osnovni sporazum…“, naglasio je Kurti.

Govoreći o zahtevu za povlačenje pisma bivše premijerke Srbije Ane Brnabić koje je 2023. godine poslala EU, Kurti je pitao „kakvog smisla ima nastaviti dijalog kada se u tom pismu kaže da se neke tačke sporazuma neće primenjivati i da se ne poštuje teritorijalni integritet Kosova?“.

Kurti je rekao da je tražio da se Milan Radoičić, koji je rukovodio „terorističkim napadom u Banjskoj“, preda kosovskim vlastima, kao preduslov da se onemoguće „pripreme za nove terorističke napade na Kosovu“.

Dodao je da Radoičić „mora biti izručen kosovskim vlastima inače neće doći do normalizacije i mira u regionu“, prenosi N1.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.