Završen Grafest: Prva nagrada Jeleni Mladenović

Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi, Grafest, dvanaesti po redu, završen je sinoć. Prva nagrada pripala je autorki Jeleni Mladenović za film „Istok, reka teče“.
Image
Foto: Kim

Prema oceni žirija, koji su činili novinarka Ivana Vanovac, publicista Đorđe Jevtić i reditelj i selektor Beldoksa Igor Stanojević, film Jelene Mladenović bio je najbolji na ovogodišnjem festivalu.

„Promišljenim i divno opaženim detaljima autorka pripoveda o svojim korenima. Povratkom na imanje svoga dede, autorka pokušava da rekonstruiše sopstveno sećanje na detinjstvo“, navodi se u odluci žirija.

Pobednica festivala nije mogla da dođe u Gračanicu da primi nagradu, ali se publici obratila putem video-linka.

„Za mene je ova nagrada veoma dragocena i posebna. Hvala svima što ste našem filmu pružili ruku i otvorili srce“, rekla je Mladenovićeva u video-poruci.

Drugo mesto pripalo je Aleksandru Miladinoviću snimatelju RTK2 za televizijski rad „Slavuj zatočene bašte“. U pitanju je priča o Pavlini Radovanović iz Orahovca, devojčici izuzetnog glasa koja, kako naglašava žiri, uprkos tome što dolazi iz izolovane sredine, snagom svog glasa uspeva da ostvari internacionalni uspeh.

„Zahvalio bih se Pavlini. Nadam se da ćemo u budućnosti raditi još mnogo ovakvih filmova i promovisati KiM na pravi način“, kratko je kazao Miladinović.

Treća nagrada pripala je novinarki RTK2 Dragani Pajović za rad „Nek se kolo vije“.

„Ovim filmom autorka ukazuje na očuvanje nematerijalne kulturne baštine kroz animiranje mladih i otvorenost ka savremenim digitalnim tehnologijama“, naglašava žiri.

„Najveće hvala dugujem ljudima iz Sirinićke župe i onoj dečici koja tog dana nisu pohađala nastavu, a bilo ih je šezdesetak. Veliko hvala njihovim roditeljima i veliko hvala svim onim ljudima koji su mi izašli u susret. Mi smo se na neki način trudili da menjamo lokacije, da prikažemo detalje, da prikažemo lepotu tog kraja i mislim da smo u tome uspeli“, rekla je nagrađena autorka.

Za ovogodišnji „Grafest“ pod sloganom „Muzika života“ bilo je prijavljeno 36 ostvarenja domaćih autora, uglavnom novinarskih radova, a selektorka Nevena Matović u uži krug je odabrala 17.

U revijalnom programu prikazani su filmovi „Yu gupa -Trenutak sna“ Darka Lungulova, „Girl gang“ Regine Meures i „Treći“ Karima Kasema.

Festival „Grafest“ je i ove godine organizova Dom kulture „Gračanica“, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Kancelarija za KiM.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.