U Zubinom Potoku policijski kontejneri umesto građevinskih mašina

Gradnja zgrade stanice Kosovske policije u Zubinom Potoku je obustavljena na zahtev grupe meštana srpske nacionalnosti.
Image
Foto: RTS/video crop

Radovi su stopirani, ali je Kosovska policija postavila kontejnere i utvrdila svoje novo uporište u Zubinom Potoku, javlja RTS.

„Jedan od problema je što trenutno u Kosovskoj policiji nema zaposlenih Srba, ona je monoetnička. Takođe, specijalne jedinice prisutne su sa dugim cevima“, kazao je Milija Biševac iz Građanske inicijative “Za Zubin Potok”.

„Nismo upoznati sa tim, odnosno sa najavom da će tu biti nekih radova, tako da smo iznenađeni. Ovo zemljište je u državnom vlasništvu, a škola je korisnik te parcele, tako da smo morali biti obavešteni ukoliko će se nešto tu raditi. Za nas nije sporno da se tu gradi bilo kakav objekat ako je to odluka nadležnih organa, ali smatramo da nije ni vreme ni mesto da se to radi sad kada je situacija napeta“, rekao je Aleksandar Lazarević – direktor Osnovne škole “Jovan Cvijić”.

Uprava te obrazovne institucije je angažovala advokate kako bi, ako ništa drugo, onda stopirala dalje radove.

U Kosovskoj policiji tvrde da poštuju postupak izgradnje objekta, navodeći da su 23. oktobra dobili građevinsku dozvolu, a prema Memorandumu o razumevanju potpisanom 10. decembra 2021. godine od strane Kosovske policije i Agencije za civilnu registraciju.

Politički predstavnici Srba na severu Kosova tvrde da režim u Prištini iznosi lažne podatke o postojanju nekakve odluke iz 2018. godine o izgradnji policijske stanice.

Građanski aktivisti u Zubinom Potoku ističu da i ukoliko postoji nekakva odluka rukovodstva Opštine Zubin Potok – nije vreme za gradnju nove stanice, jer su se okolnosti u bezbednosnom smislu drastično promeniile.

„Naravno, okolnosti su bile drugačije kad je odluka donesena, u to vreme su u Kosovskoj policiji bili prisutni Srbi i nije bila monoetnička. Sad je apsolutno drugačije, još su prisutne specijalne jedinice koje dodatno uznemiravaju narod i učenike koji pohađaju školu svakodnevno“, naveo je Biševac.

I iz građanske inicijative koju predstavlja najavljuju tužbu.

Kosovska policija je u poslednjih godinu i po dana na severu izgradila više baza za smeštaj pripadnika interventne jedinice.

Najveća baza je u Gornjem Jasenoviku, na nekoliko kilometara od Zubinog Potoka.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.