Petra Kosnić se predstavila mitrovičkoj publici kroz izložbu ikonopisa

Izložba ikonopisa Petre Kosnić otvorena je u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici.
Image
Foto: Kontakt Plus

Reč je o diplomcu Akademije del Luso u Milanu, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univeziteta u Beogradu i Akademije SPC za umetnost i konservaciju.

U prostorijama Gradskog muzeja sinoć je bilo izloženo 20 ikona, na kojima je Petra Kosnić radila tokom prethodne dve godine.

Njena dela su manjeg formata, jednostavne i svedene kompozicije, ali uravnotežene forme.

Kosnić se zahvalila prisutnima što su u velikom broju došli da je podrže tokom njene prve samostalne izložbe na Kosovu i Metohiji.

„Kada sam počela da stvaram pre skoro deset godina, san mi je bio da posetim Kosovo i Metohiju, da se poklonim našim svetiteljima, korenima, svetoj srpskoj zemlji… Večeras se ta moja želja i ostvarila“, kazala je ona.

Kosnić je do sada naslikala više od 60 ikona, koje je samostalno izlagala petnaestak puta širom sveta. Učestvovala je u više od 40 grupnih izložbi.

Protojerej crkve Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, otac Branislav Dikić, kazao je da ikona najavljuje dolazak Carstva nebeskog.

„Ona je u stvari prikaz onoga što nas očekuje. Prva ikona je čuveni Nerukotvoreni obraz, nastala kada je Gospod obrisao svoje lice jednim platnom i na njemu ostao njegov lik. Od tada su ljudi počeli da poštuju lik Gospoda i da ga prikazuju. Sveti apostol Luka je prvi nacrtao lik majke Božje, koja je videvši svoj lik blagoslovila ikonu i rekla – od sad će moj blagoslov biti na onima koji se mole pred ovom ikonom. Tako mi danas poštujemo ikone svetitelja, mučenika i mučenica, klanjamo im u nadi da oni čuju naše molitve“, objasnio je Dikić.

On je naglasio da ikonopisci zauzimaju bitno mesto u crkvenom životu.

„Mnogi svetitelji su pisali kako se treba ponašati ikonopisac i istakli moralni značaj njegovog života. Kada se rade ikone onda treba postiti, moliti se tom svetitelju, živeti povučeno skoro kao monasi“, dodao je Dikić.

Pokrovitelj događaja bio je Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

U nastavku pogledajte fotografije sa sinoćne izložbe u Gradskom muzeju:

Foto: Kontakt Plus
Foto: Kontakt Plus
Foto: Kontakt Plus
Foto: Kontakt Plus
Foto: Kontakt Plus
Foto: Kontakt Plus
Foto: Kontakt Plus
Foto: Kontakt Plus

*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.