Tribina „Kosovo i Metohija: Od istorijskog revizionizma do pravnog paradoksa“: Razmena iskustava zarad traženja rešenja

Tribina "Kosovo i Metohija: Od istorijskog revizionizma do pravnog paradoksa" održana je večeras na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.
Image
Foto: Kontakt Plus

Govorili su šef Katedre za modernu srpsku istoriju i predsednica Srpskog istorijskog društva prof. dr Suzana Rajić i Nikola Kabašić – sudija Višeg suda u penziji.

Prof. dr Rajić objašnjava da su teme poput večerašnje aktuelne i za širu javnost, ali i za istorijsku nauku.

Ističe da je ovo ujedno bila prilika da se razmene iskustva.

„Za svaku uspešnu aktivnost je neophodno da razgovaramo, razmenimo mišljenja i da se čujemo. To je cilj ove tribine, ne da postoji ekskatedra jednog predavanja, da jedan sluša, drugi da ćuti. Znači, ovo je jedna razmena mišljenja i ta razmena mišljenja zapravo treba da bude naša stalna praksa. Nismo u dovoljnoj komunikaciji i ta interakcija je usporena. Između ostalog i upravo zbog njenog izostanka nalazimo se u nezavidnoj poziciji. Da se upoznamo, da se čujemo, da razmenimo mišljenja i da to postane naša dobra praksa u budućnosti“ – kazala je.

Kako je objasnila Rajić, posetioci tribine su imali mogućnost da postavljaju pitanja i izraze svoja interesovanja za sve aktuelne probleme, dok je, sa druge strane, profesionalna javnost mogla takođe da dobije odgovore.

„Mi želimo da u svim okolnostima koje su teške i složene, da možemo da delujemo racionalno, da vidimo kakve su blagovremene reakcije, kome treba da se obratimo, o čemu treba da pišemo, na koji način da obaveštavamo javnost. Od nas to zavisi. Mi se ne možemo žaliti na neinformisanost, ako nismo nimalo doprineli da javnost bude blagovremeno informisana i da zna na koji način, od koga može da očekuje podršku, pomoć i mi svi radimo sinhronizovano, to je cilj i našeg večerašnjeg druženja“ – dodala je.

Organizatori tribine su Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Srpsko istorijsko društvo.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.