Zadušnice na groblju u južnom delu Mitrovice: Iako su porušeni, spomenici čuvaju istinu

Srbi su i ove godine obišli grobove svojih najmilijih na gradskom groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom albanskim stanovništvom.
Image
Foto: TV Most

Ponovo je tužna slika dočekala Srbe koji su došli da posete spomenike svojih predaka. Na svakom koraku vidljivo su oskrnavljeni spomenici srpskih grobova, koji usprkos svemu, čuvaju istinu o vekovnom postojanju Srba na ovim prostorima.

„Žalosno, sve porušeno i još uvek se ruši. Uništava se pravoslavno groblje u južnom delu, dok se njihovo groblje u severnom delu ne uništava. Svake godine kada dođemo nađemo još više porušenih spomenika“, rekao je jedan od Srba koji je danas došao da obiđe grobove svojih predaka.

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kosovkoj Mitrovici nalazi se u južnom delu grada, gde žive Albanci, dok se albansko groblje nalazi u severnom delu grada, gde žive većinom Srbi i netaknuto je.

Na groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice svake godine dolaze ljudi kako bi obišli svoje pretke i pomole se Bogu za pokoj njihovih duša.

„Na ovom groblju spomenici su porušeni, ali imamo nameru i želju da dolazimo stalno i obilazimo, a daće Bog da nas bude u većem broju“, poručio je jedan od posetilaca.

U južnoj Mitrovici od Srba živi samo sveštenik sa porodicom, u parohijskom domu crkve Svetog Save.

TV Most


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.