Novosti o provokaciji Kurtijeve policije sa fotografijom KFOR-a od prošle godine

Slučajno ili namerno?
Image

„NOVA PROVOKACIJA U ZUBINOM POTOKU: Kurtijeva policija postavila tablu ‘Republika Kosovo’“ – glasio je naslov Večernjih Novosti od 6. januara. Za tekst je, međutim, iskorišćena fotografija iz Zubinog Potoka od prošle godine.

Dok bi svakako pojedini čitaoci ocenili da se radi o provokaciji, sa druge strane, Novosti ilustruju situaciju potpuno pogrešnom i fotografijom koja jeste iz Zubinog Potoka, ali koja ni u kom slučaju ne ilustruje ono što je pomenuto u naslovu.

S obzirom na naslov i tekst, očekivano bi bilo da se na fotografiji vide pripadnici Kosovske policije, kao i opštinska zgrada, te pomenuta tabla.

Međutim, na fotografiji Novosti vidi se bar 15-ak pripadnika KFOR-a, sa fantomkama, i štitnicima.

Na fotografiji nije precizirana nikakva dodatna informacija, poput – gde je napravljena, kada, te da li se radi o ilustraciji, već se samo navodi da su Novosti izvor.

Istu fotografiju Novosti su iskoristile i prošle godine, 29. maja, uz naslov „KURTI DOVEO SNAJPERISTE NA SEVER: Duge cevi u blizini osnovne škole – opasna situacija na koju je Simić jutros upozorio“.

Proverom smo utvrdili da se u oba slučaja radi o fotografiji iz Zubinog Potoka, od 29. maja prošle godine, koja je napravljena u bllizini opštinske zgrade nakon što su kontrolu nad ovom zgradom nasilno preuzeli pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije.

Situacija u kojoj je fotografija napravljena vidi se i na video zapisu portala Kosovo online.

Foto: Video printscreen, Kosovo online


Ovakvi slučajevi mogu doprineti narušavanju pouzdanosti medijskih izveštaja i izazvati zabunu kod čitalaca.

Upotreba netačnih ili zastarelih fotografija može značajno da utiče na percepciju čitalaca i stvaranje netačnih predstava o događajima.

Ovakve situacije podstiču potrebu za kritičkim razmišljanjem i proverom izvora informacija.

Kada se slika ne poklapa sa naslovom i tekstom, to može da izazove sumnje u verodostojnost izveštaja.

Tražite dodatne izvore, proveravajte datum fotografija, i, ako je moguće, potražite više perspektiva o događaju pre nego što donesete zaključke.

U nastavku pogledajte komentar urednice Kontakt Plus radija, Daniele Tomašević.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.