Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Potočari – 28 godina od zločina u Srebrenici

Komemoracijom nastradalim Bošnjacima, u Memorijalnom centru u Potočarima biće obeležena 28. godišnjica srebreničke tragedije.
Image
Foto: Faruk Zametica/N1 (arhiva)

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je sahranjena 6.721 žrtva.

Tradicionalni “Marš mira”, kojim se odaje počast srebreničkim žrtvama, održava se i ove godine.

Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj SFRJ i sudovi u BiH, Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili 47 osoba na više od 700 godina zatvora za, prema formulaciji Haškog tribunala, “genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine”.

Ratko Mladić je pred međunarodnim krivičnim sudom u Hagu pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, kao i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Evropski parlament je 2009. godine usvojio rezoluciju kojom je pozvao države članice EU i zemlje zapadnog Balkana da obeležavaju 11. jul kao dan sećanja na zločin u Srebrenici.

Borel i Varhelji: Delimo tugu porodica žrtava i preživelih u Srebrenici

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i komesar za proširenje Oliver Varhelji poručili su da Unija deli tugu i bol porodica i prijatelja žrtava i preživelih u Srebrenici.

Oni su u zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtu EU, istakli da pomirenje može da se gradi samo na istini, miru i pravdi.

„Ne može da postoji tolerancija za poricanje genocida, istorijski revizionizam i veličanje ratnih zločina“, naveli su Borel i Varhelji.

Oni su naglasili da je pre 28. godina “ispisana jedna od najmračnijih stranica evropske istorije”.

Borel i Varhelji su kazali da civilni i politički lideri u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost da zajedno rade na izgradnji bolje budućnosti, utemeljene na dijalogu i međusobnom razumevanju, “kako bi ojačali i branili mir i ljudsko dostojanstvo na dobrobit svih generacija”.

Naglasili su da Brisel pamti svoju odgovornost i neuspeh da zaštiti, ali da će “dok rat ponovo besni na evropskom kontinentu” učiniti više kako bi odbranio mir i zaštitio živote ljudi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.