U Gračanici održan još jedan protest zbog hapšenja Srba

Ispred policijske stanice u Gračanici, nekoliko stotina meštana protestovalo je danas zbog jučerašnjeg hapšenja D. M. iz Kišnice.
Image
Foto: Kim

Okupljenima su se obratili književnik Živojin Rakočević i direktorka Doma zdravlja Priština sa privremenim sedištem u Gračanici, Nataša Prentić Mirić.

„Osnovno pitanje koje smo juče postavljali sebi i drugima jeste – ko je sledeći, kako živeti u društvu u kojem se pitate ko je sledeći za hapšenje? Imamo potrebu da živimo u slobodi, proterali su nas iz gradova, u Prizrenu živi četvoro Srba, u Prištini ih je manje od petnaest… Sabijeni smo u geta, u koja se dolazi kao u kaznene ekspedicije da se hapse ljudi“, rekao je Rakočević.

Naveo je je D. M. “samo jedan od osmoro onih koji leže u zatvorima na pravdi Boga” i dodao da su ti ljudi politički zatvorenici.

„Nisu nikome ništa zgrešili. Jednog su prisiljavali da proda svoje imanje i rekli da je zločinac, drugi je legalizovao svoj stan u Istoku i eno ga sada u zatvoru, treći je pokušao da se vrati u Vitomiricu – godinu dana je već u zatvoru. Međunarodna zajednica pod hitno mora da zaštiti naša geta, vojnici KFOR-a moraju doći i pružiti nam sigurnost, jer svo zlo koje smo mi trpeli i trpimo 20 i više godina sada se preliva na sever“, kazao je Rakočević.

Istakao je da juče nije uhapšen samo D. M. već sloboda, demokratija i pravo Srba na život.

„Ne možemo i nećemo se predati. Važno je da odavde kažemo – uprkos hapšenju, uprkos svemu, ne prodajte svoja imanja. Odavde su prepisani savršeni evropski zakoni koje niko ne poštuje, ali mi moramo znati da posle 25 godina života na minimumu ljudskih prava zaslužujemo savršene lekare, profesore, bolnice…“, poručio je Rakočević.

Sloboda će doći onima koji se mole za nju, naglasio je Rakočević.

Direktorka Doma zdravlja Priština sa privremenim sedištem u Gračanici, Nataša Prentić Mirić, rekla je da Srbi na Kosovu odavno ne očekuju ništa od međunarodne zajednice i da uhapšeni sunarodnici moraju biti pušteni na slobodu.

„Ta ista međunarodna zajednica svakim danom sve više tone u pesak stida i srama, jer svojim nečinjenjem dopušta teror nad našim narodom, ako uopšte znaju sta su stid i sram… Naš narod odavno ne očekuje ništa od njih, ni od Prištine. Jasno nam je odavno šta nam misle“, dodala je.

Prentićeva je istakla da svaki Srbin na Kosovu može biti D. M.

„Sve je isto, isti je sistem, samo se imena menjaju. Srbin je rešen da ostane na svom vekovnom ognjištu, to je izgleda preduslov za ovu fazu. Pomešani su osećaji tuge i besa zbog svega što nam se dešava, ali nismo uplašeni. Svi znamo da je to cilj, da je to poenta ove igre.“

Istakla je da je zadnji čas da međunarodna zajednica “prizna sebi i celom svetu šta se dešava sa Srbima na Kosovu”, ali i da nešto preduzme.

„Siti smo se naslušali njihovih obećanja, garancija i slatkih reči kojima dve decenije pokušavaju da prikriju ovaj čemer i jad koji nam se servira svakodnevno. Dovedeni smo do situacije da se borimo za svoj život i opstanak, mislim da je to ovde svima jasno. Prava odavno nemamo, ako smo ih ikada i imali ona su samo crno slovo na papiru. Ovo mora da prestane odmah i naši sunarodnici moraju biti pušteni na slobodu, sve ostalo je farsa i igra sa našim životima, a mi nemamo sto života, već jedan jedini koji želimo da živimo dostojanstveno i u slobodi“, zaključila je Prentićeva.

Okupljeni su potom krenuli u prostestu šetnju do manastira Gračanica.

Pojedini su nosili transparente na kojima je pisalo “Svi smo Dragiša Milenković”, “Pravda za srpski narod”, “Oslobodite naše nedužne ljude”, “Stop kriminalizaciji Srba”.

Prisutni su bili gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, predsednik Privremenog organa Opštine Priština Novak Živić, PO Opštine Lipljan Milan Joksimović, direktor KBC Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić itd.

Na terenu su bili pripadnici Kosovske policije i KFOR-a, kao i Hitna pomoć.

Protest je pratio veliki broj medijski ekipa – srpskih i albanskih.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.