Zastava, tenk i „Kad se vojska na Kosovo vrati“: FS Kosova uložio žalbu; Bisljimi: Delije šalju poruke koje Vučić ne može ili ne želi da kaže javno

Navijači Crvene zvezde, tokom prijateljskog meča između ovog kluba i Fiorentine, prikazali su koreografiju sa velikim tenkom, srpskom zastavom u porukom "Kad se vojska na Kosovo vrati".
Image
Foto: Telegraf

Fudbalski savez Kosova je uložio žalbu UEFA-i, ocenjujući da se radi o „skandalozonoj i ratnohuškačkoj koreografiji“. Oglasio se i zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi.

Koreografija je podignuta u 12. minutu i 44. sekundi jučerašnje utakmice na severnoj tribini – izvestili su mediji.

„Ovaj momenat je simbolično izabran, jer se njime ukazuje na Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji“ – navodi Telegraf sport.

„Fudbalski savez Kosova je postupio u skladu sa propisima i principima UEFA, uloživši zvaničnu žalbu po ovom pitanju. Zatražili smo od organa UEFA da hitno istraže ovaj slučaj i preduzmu oštre mere prema klubu i navijačima Crvene zvezde, kako bi se ubuduće sprečili ovakvi šovinistički postupci i slične provokacije“ – stoji u saopštenju Fudbalskog saveza Kosova.

„Ovaj slučaj nam daje do znanja da organi UEFA i FIFA hitno moraju da preduzmu oštrije mere protiv kršenja principa i osnovnih vrednosti fudbalske igre. Nadamo se i verujemo da će naša žalba i odgovor biti shvaćeni ozbiljno i da će oni koji podstiču mržnju kroz fudbal biti kažnjeni“.

FS Kosova je, takođe, najoštrije osudio koreografiju i izrazio zabrinutost.

„Pojava tenka kao koreografije na tribinama sa simbolikom protiv Kosova je neprihvatljiv čin bez premca za sport, ali i za slogu i mir među državama i narodima na našim prostorima, posebno u periodu tenzija između dve zemlje“ – dodaju.

Ocenjuju i da „javno izražen čin, praćen provokativnim sloganima, dokazuje da se mišljenje u Srbiji i tamošnjim vlastima uopšte nije promenilo od agresivnog pristupa“, te dodaju da se radi i o „otvorenoj provokaciji prema fudbalskom sportu i Republici Kosovo“.

„Fudbal je sport koji, pored zabave, treba da okuplja ljude i služi za izgradnju mostova saradnje. Ne treba tolerisati ovakve koreografije i slogane koji imaju za cilj izazivanje sukoba i mržnje između država i naroda“ – zaključuju.

Ovo, međutim, nije bila jedina reakcija. Oglasio se i zamenik kosovskog premijera i prvi čovek Kosova za dijalog sa Beogradom, Besnik Bisljimi.

Tvrdi da je koreografija izvedena „dok je Vučić takođe bio prisutan na tribinama“.

„Ceo državni aparat u Srbiji je izgrađen da se mediji, sport, umetnost, kultura, nauka koriste za propagandno oruđe i za promociju nasilja, terora, tenzija i rata. Delije često šalju poruke koje Vučić ne može ili ne želi da kaže javno. Takvi postupci su mu potrebni da bi pothranio mržnju i etnički nacionalizam u javnom mnjenju“, ocenio je Bisljimi.

Za sada nema reakcije zvaničnog Beograda, Fudbalskog saveza Srbije i Fudbalskog kluba Crvena zvezda.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.