Albanske nevladine organizacije: Netačno predstavljanje činjenica o pasošima Koordinacione uprave

Albanske nevladine organizacije odgovorile na javnu reakciju srpskog civilnog društva...
Image
Foto: RSE

Albanske nevladine organizacije odgovorile su na javnu reakciju srpskog civilnog društva na prethodno otvoreno pismo koje grupa albanskih nevladinih organizacija uputila Upravi za unutrašnje ooslove Evropske Komisije u vezi sa predlogom o uključivanju nosilaca pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije u belu listu Šengenske zone.

Naime, najpre su albanske nevladine organizacije u pismu upućenom evropskoj komesarki za unutrašnje poslove Ilvi Johanson i drugim zvaničnicima EU zatražile da se ovaj predlog povuče.

U pismu se navodi da taj predlog dolazi u trenutku kada su srpski građani na Kosovu počeli masovno da apliciraju za kosovske pasoše, koristeći svoja Ustavom zagarantovana prava.

Srpsko civilno drušvo: Argumenti lažni i uvredljivi

Ovaj zahtev je izazvao oštru reakciju srpskog civilnog društva na Kosovu koje su navele da se na ovaj način stvara još veći jaz između zajednica i stalno sužavanje prostora za bilo kakvu vrstu društvenog dijaloga, uključujući među najprogresivnijim delovima društva.

Podsetili su da je Koordinaciona uprava kancelarija koju je 2009. godine osnovao MUP Srbije i da ona izdaje pasoše građanima Srbije koji borave na Kosovu, kao i raseljenim sa Kosova.

“Koordinaciona uprava je oformljena na zahtev Evropske komisije koja je strahovala ‘od potencijala za ilegalnu migraciju’. Svrha ove kancelarije je da onemogući primenu bezviznog režima za građane Srbije onim građanima Srbije koji imaju prebivalište na Kosovu ili koji su u prošlosti živeli na Kosovu”, ističe se u saopštenju više srpskih nevladinih organizacija i medija.

Podsetili su i da kosovski Zakon o državljanstvu dozvoljava dvojno državljanstvo.

“Argumenti da bezvizni režim za pasoše Koordinacione uprave ometaju integraciju kosovskih Srba su lažni i uvredljivi. Neće više kosovskih Srba biti integrisano ako budu opremljeni kosovskim pasošima od broja koji već ima kosovsko državljanstvo, navele su srpske NVO.

Odogovor na odgovor

Sada albansko civilno društvo, tačnije 21 organizacija sa Kosova, optužuje kolege iz srpske zajednice da netačno predstavljaju činjenice u vezi sa pasošima koje Srbima na Kosovu izdaje Koordinaciona uprava u Beogradu. „Ovi pasoši se ne izdaju državljanima Srbije koji žive na Kosovu kao da žive u nekoj drugoj zemlji, već srpskim građanima Kosova koje država Srbije smatra državljanima svoje teritorije, kao što je smatrala sve stanovnike Kosova od juna 1999. godine“.

„Sticanje državljanstva Kosova od strane kosovskih Srba ih automatski čini kvalifikovanim da se slobodno kreću bez vize u Šengenskoj zoni, stoga legitimnost pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije čini beskorisnom za tu svhu, već samo za održavanje paralelnih struktura države Srbije na Kosovu“, navodi u otvorenom pismu 21 albanska NVO.

Kako navode, „potpuno ignorisanje stalne posvećenosti države Srbije protiv suvereniteta i samog postojanja države Kosova, svim sredstvima i neprekidno tokom više od 23 godine, uključujući organizovanje kriminalnih struktura koje sprečavaju Srbe na Kosovu da pokušaju da se opreme dokumentima, registarskim tablicama ili pasošima Kosova uz neprestane pretnje, paljenje vozila i druge nasilne akte, pitanja o kojima smo zajedno razgovarali i ranije“.

Kažu da se na ovaj način ignoriše princip kroz koje se definiše suverenitet Kosova. „Nijedna druga država ne može ostvariti ovo pravo na građane Republike Kosova, a najmanje protivzakoniti mehanizam koji ima za cilj da ukloni atribute državljanstva Kosova“, navodi se u pismu.

Kako isitču, bilo koje poređenje sa građanskim pravom na dvojno državljanstvo, „zanemarajući okolnosti i tačno iznošenje činjenica, predstavlja izobličenje istine“.

Svojim kolegama iz srpskog civilnog društva poručuju da u njihovom zahtevu Evropskoj komisiji upozorava na „ugrožavanje integriteta i suvereniteta Kosova“.

Podsećaju da su sve organizacije osnovane, registrovane i deluju na Kosovu, te da one nemaju „dileme da je Kosovo nezavisna i suverena država“.

„Bila je i ostaje naša pretpostavka da sve organizacije civilnog društva koje su osnovane, registrovane i koje deluju u Republici Kosova takođe nemaju nikakvu dilemu u vezi sa ovom suštinskom činjenicom od 2008. godine, te da se s’toga ne osećaju uvređenim zbog zahteva zasnovanih na ovoj činjenici. Naprotiv, ključno je posvetiti se rešavanju praktičnih problema Srba na Kosovu kako bi se osiguralo njihovo pravovremeno snadbevanje kosovskim dokumentima unutar ovog okvira“, dodaju.

Uvereni su da je njihov zahtev da se Srbima na Kosovu koji poseduju pasoše Koordinacione uprave ne dodeli vizna liberalizacija principijelan, te u skladu sa izgradnjom demokratskog Kosova za sve sve građane, uključujući punu integraciju Srba u javnom i političkom životu.

Najavili su i da će svoje kolege iz srpskih nevladinih organizacija pozvati naredne nedelje na zajednički sastanak kako bi otvoreno razgovarali o svim spornim pitanjima pa i onim koji, kako navode, olakšavaju izdavanje kosovskih dokumenata svim građanima, te poručuju da će se komunikacija nastaviti direktno a ne putem putem javnih sredstava komunikacije.

Potpisnici:

Kosovar Civil Society Foundation (KCSF); Group for Legal and Political Studies (GLPS); European Policy Institute of Kosovo (EPIK); Kosovo Law Institute (KLI); DokuFest; ÇOHU!; Institute for Development Policy (INDEP); Kosovo Democratic Institute (KDI); Kosovar Gender Studies Center (KGSC); Prishtina Institute for Political Studies (PIPS); FOL Movement; Democracy Plus (D+); Kosovo Women’s Network (KWN); Kosovar Stability Initiative (IKS); GAP Institute; Democracy for Development (D4D); Initiative for Progress (INPO); Community Development Fund (CDF); Organization for Increasing Quality in Education (ORCA), GERMIN.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.