Arsenijević: Stanje na severu Kosova katastrofalno, desetine đaka ispisano iz škola; Manojlović: 2000 Srba se iselilo sa Kosova

Arsenijević i Manojlović sa identičnim tvrdnjama.
Image
Foto: N1

Lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević upozorio je na, kako je naveo, katastrofalno stanje na severu Kosova, navodeći da mnoge đake roditelji ispisuju iz srednjih i osnovnih škola.

„Do sada, prema našim dostupnim informacijama, iz opštine Leposavić je ispisano preko 40 đaka, a iz opština Mitrovica i Zvečan preko 50“ – tvrdi Arsenijević.

On je dodao da razume zabrinutost roditelja koji, kako je istakao – ne žele da im deca idu kroz „špalire naoružanih specijalaca“ u škole, ali je istovremeno apelovao na roditelje da to ne čine.

„Uz svo razumevanje i poštovanje, apelujem na roditelje da ne čine to i da ove nedaće zajedno prebrodimo“, naveo je, dodajući da jedino prisustvom u velikom broju „možemo da opstanemo ovde i sačuvamo naše porodice i domove“.

U dodatnoj izjavi za Betu, Arsenijević je naveo da je osnovni razlog za odlazak s Kosova informacija da kosovske vlasti planiraju hapšenje još 45 Srba koji su učestvovali u protestima zbog zauzimanja opštinskih zgrada na severu Kosova.

„Narod je veoma uplašen, jer je kosovska vlada najavila hapšenje još 45 Srba koji su učestvovali u nedavnim protestima. Svako može da bude uhapšen i zbog toga se mnogi iz Zubinog Potoka, Severne Mitrovice, Zvečana i Leposavića odlučuju da se isele u centralnu Srbiju“, naveo je on.

Naglasio je da je oko 4.000 Srba prošle godine moralo da napusti kosovske institucije i da ih sada za Kosovo ne veže radno mesto.

Tvrdnju o iseljavanju Srba sa Kosova i Metohije iznela je dan ranije i poslanica u Skupštini Srbije, potpredsednica Demokratske stranke i novinarka Radio Televizije Srbije, Tatjana Manojlović.

„U poslednjih mesec dana sa Kosova se iselilo 2000 Srba. Samo za poslednjih mesec dana“ – navela je Manojlović pred poslanicima u srpskom parlamentu, tvrdeći da je razlog za to politika Srpske napredne stranke i „udruženo delovanje Kurtija i Vučića“.

„I to je informacija koja je u interesu građana Srbije da znaju šta su posledice vaš nakaradne politike“ – kazala je ona.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.