Bekim Bljakaj dobitnik priznanja „Evropljanin godine 2024”

Ovogodišnji dobitnik priznanja „Evropljanin godine“ je izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo, Bekim Bljakaj.
Image
Foto: Kancelarija EU

Priznanje „Evropljanin godine 2024“ za značajan doprinos promociji evropskih ideja i vrednosti na Kosovu, Bljakaju je uručio ambasador EU u Prištini, Tomaš Sunjog.

„Više od dve decenije, Bekim se zalaže za pravdu, ljudska prava i pomirenje. Verujući da mir ima svoje korene u prošlosti, Bekim je neumorno radio na borbi protiv jednostranih narativa prošlosti i promovisanju pravednijeg društva koje poštuje prava svakog građanina. On je pravi uzor na Kosovu i šire, kao oličenje vrednosti EU“, rekao je Sunjog tokom jučerašnjeg prijema povodom Dana Evrope.

Među kandidatima za nagradu bili su Vesna Stajić iz Skloništa za žrtve rodno zasnovanog nasilja, Bljert Murini iz NVO Cel Kosovo i Mentor Gaši i Slaviša Stojanović iz prištinskog Azila za pse. Međutim, Bljakaj je putem društvenih mreža dobio najveću podršku za ovo priznanje.

„Ova nagrada ima značaj za organizaciju jer je to potvrda da smo na dobrom putu i da radimo ispravno“, kaže za Radio Kim, Bekim Bljakaj direktor Fonda za Humanitarno pravo Kosova, povodom priznanja „Evropljanin godine 2024“.

Za Radio Kim kaže da nije očekivao.

„Meni je bilo jako drago kad su me pitali da budem nominovan za tu nagradu. Verujem da i ostali koji su bili nominovani su podjednako zaslužili tu nagradu. Ali eto, ja sam dobio i jesam srećan i ponosan“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovo je priznanje rada Fonda za humanitarno pravo Kosova.

„Najvažnije je zapravo da se priznaje naš rad i doprinos koji mi dajemo na polju suočavanja sa prošlošću. Ovo priznanje je doprinos organizaciji. Podjednako su zaslužni za ovu nagradu i ljudi sa kojima mi sarađujemo, ogroman broj pojedinaca, a među njima ima i onih iz zajednice žrtava.”

Pohvalne reči koje mu je prilikom dodele nagrade uputio ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog, direktor Fonda za Humanitarno pravo doživljava kao još jedno priznanje.

„Hvala njemu (Tomašu Sunjogu) i svima iz delegacije Evropske unije u Prištini koji su me nominovali i pohvalili u govoru“, rekao je Bljakaj.

Jučerašnji događaj na kom mu je dodeljeno priznanje, Bljakaj je ocenio kao galantan.

„Nisam očekivao tako veliki broj ljudi, ambasadora, predstavnika institucija. Za mene je stvarno bio sjajan prijem na kom je dodeljena nagrada“, dodao je Bljakaj.

Nagradu „Evropljanin godine“ Kancelarija EU na Kosovu dodeljuje devetu godinu zaredom, a povodom Dana Evrope. Nominuju se pojedinici ili institucije na Kosovu koji su najviše doprineli promociji evropske ideje na Kosovu tokom prethodne godine. Kandidate predlažu EU na Kosovu i države članice EU, dok se pobednik utvrđuje putem glasova na Fejsbuk stranici i Instagram nalogu EU na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.