Beograd: Završen 10. protest, opozicija pozvala na skup ProGlasa u subotu

Deseti protest građana i opozicije okupljene oko koalicije „Srbija protiv nasilja“ održan je večeras u Beogradu. Građani su se okupili ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), a ...
Image
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, FoNet/Marko Dragoslavić

Deseti protest građana i opozicije okupljene oko koalicije „Srbija protiv nasilja“ održan je večeras u Beogradu. Građani su se okupili ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), a potom krenuli ka zgradi RTS-a, uz poruku da je „milion ljudi glasalo za ovu koaliciju, ali da ih Medijski javni servis ignoriše“.

Ovom protestu prethodio je i protest studenata koji je danas organizovan u centru grada.

Podsetimo, aktivisti iz neformalne grupe Borba (Studenti protiv nasilja) predali su ponovo u Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zahtev za otvaranjem biračkog spiska u sklopu zahteva da se istraže dešavanja prilikom izbora 17. decembra i da se oni ponište.

Završen deseti protest

Protest građana i opozicije okupljene oko koalicije „Srbija protiv nasilja“ završen je ispred zgrade RTS-a, odakle je poslat poziv na protest koji organizuje ProGlas u subotu, u 12 sati, kod Terazijske česme.

Parandilović: Pola života neki od vas proveli su na ulicama, a RTS ignoriše većinsku Srbiju

Narodni poslanik Miloš Parandilović rekao je ispred RTS-a da „30 godina mi kao narod vodimo bitku protiv okupatorskih vlasti, a svejedno je da li je reč o Miloševiću ili Vučiću“.

„Pola života mnogi od vas proveli su na ulicama, boreći se protiv raznoraznih diktatora, ova televizija iza nas, koja bi trebalo da bude javni servis i izveštava nas o svemu što se dešava, potpuno ignoriše većinsku Srbiju, jer imajmo na umu da su ovi izbori pokradeni i da je vlast u Beogradu izgubila SNS“, rekao je Parandilović.

Dosetili su se, dodao je, nečeg što nije ni Milošević – da „dovode naše sunarodnike u desetinama hiljada na dan izbora da sa promenjenim prebivalištem glasaju u Beogradu“.

„Živimo u državi koja je oteta od strane Vučića. Nije ovo borba samo nas političara, već svih nas. Ako ovu bitku izgubimo, nećemo imati za šta da se borimo. Ovo je borba za goli život, borba nas kao naroda da živimo u slobodnoj zemlji“, kazao je on i zamolio ljude koji rade u RTS-u da se ponašaju odgovorno.

Lazović: Podržite studente i mlade

Narodni poslanik Radomir Lazović obratio se okupljenima ispred zgrade RTS-a i kazao da će predstavnici opozicije tražiti međunarodnu podršku za formiranje međunarodne nezavisne komisije koja će istražiti nepravilnosti oko proteklih izbora, potom da će raditi kroz naše institucije, kako bi im „dali priliku da utvrde nepravdu“, te da će, naposletku, „držati vatru protesta“.

„Zato vas i pozivamo na nenasilan protest 30. decembra“, rekao je on, dodajući da će oni podržati studente.

Zbog čega se večeras šetalo do RTS-a?

Razlog zašto se večeras šetalo do Javnog servisa je taj što je RTS, prema rečima okupljenih, ignorisao protest, nije valjano obavestio stanovnike Srbije o tome šta se u Beogradu dešava, te da je veoma malu minutažu posvetio protestu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.