Besplatni pregledi kože u petak u KBC Kosovska Mitrovica i u Domu zdravlja Zvečan

Besplatni pregledi kože biće organizovani u petak, 21. juna u KBC Kosovska Mitrovica i Domu zdravlja Zvečan.
Image
Foto: Kontakt Plus

Dermatovenerolog KBC Kosovska Mitrovica, dr Ana Srbljak, istakla je da se ovi pregledi obavljaju drugu godinu zaredom na celoj teritoriji Srbije i regiona, a da će u petak ordinirati i četiri dermatologa – eksperata, sa univerzitetskih centara u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, kao i profesori sa VMA.

Ovoga puta akcenat je stavljen na ruralna područja.

„Sama ideja, zapravo, bila je da se tim pregledima obuhvati stanovništvo u sredinama gde nema dermatologa, odnosno gde ima malo dermatologa – u seoskim sredinama. Naši pacijenti mogu svakodnevno tu vrstu pregleda da obavljaju kod nas, jer mi imamo dermatologe koji su edukovani za dermoskopske preglede, ali sama kampanja služi, da malo podignemo svest stanovništva o, kao prvo, štetnom dejstvu UV zračenja i bolestima koje ono može na koži da izazove, i neophodnosti samopregleda kože i preventivnih pregleda koje obavljaju lekari“, naglasila je Srbljak.

Pozvala je pacijente iz svih, a pogotovo iz seoskih sredina, da dođu i da kratkim i komfornim pregledom otklone, ukoliko imaju, svaku sumnju u vezi sa promenama na koži.

Kako je istakla dr Danica Radomirović, pomoćnica direktora za medicinska pitanja, za ove preglede ni ovoga puta nije potreban uput, zdravstvena knjižica, niti prethodno zakazivanje, a cilj je da se preventivnim pregledima spreči karcinom kože koji predstavlja jedan od najinvazivnijih karcinoma koji vrlo lako daje metastaze.

Pregledi će se vršiti u KBC Kosovska Mitrovica, na odeljenju dermatovenerologije, kao i u Domu zdravlja u Zvečanu, u periodu od 14.00 do 18.00 časova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.