Besplatni preventivni pregledi štitne žlezde 21. i 22. oktobra u KBC Kosovska Mitrovica

Besplatni preventivni pregledi štitne žlezde vršiće se 21. i 22. oktobra u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica.
Image
Foto: Kontakt Plus

Vršilac dužnosti direktora KBC Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek, kazao je da će se bez potrebe za zakazivanjem pregledi vršiti sutra i prekosutra od 8h do 16h u toj ustanovi.

„Fokus zdravstvene zaštite u Srbiji trenutno je na prevenciji. Radićemo ultrazvučne preglede štitaste žlezde, kontrolu hormona FT4, TSH i antitireoglobulinskih antitela. Nije potreban nikakav uput“, rekao je dr Elek.

Akcenat predstojeće akcije jeste na građanima koji do sada nisu imali problema sa štitastom žlezdom, naglasio je.

„U slučaju da njihovi nalazi ne budu dobri, biće upućeni na naše specijaliste interne medicine, odnosno supspecijaliste endokrinologije. Prevencija mnogo utiče na zdravlje našeg stanovništva, pa pokušavamo na ovaj način da sprečimo nastanak bolesti. Ukoliko otkrijemo bolest na vreme, onda imamo šansu da mnogo lakše i brže izlečimo ljude“, poručio je dr Elek.

U KBC Kosovska Mitrovica 15. oktobra urađena su 127 pregleda dojke ultrazvukom, istakao je on.

„Nažalost, tridesetak žena je imalo suspektne nalaze. Moraće to da se prati od strane hirurga, da odu na skener, mamografiju ili magnetnu rezonancu… Što se tiče kontrole prostata specifičnog antigena (PSA) kod muškaraca, urađena su ukupno 82 pregleda. Oni koji su imali povećane vrednosti upućeni su kod urologa na dalja ispitivanja“, dodao je dr Elek.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.