Boško Obradović podnosi ostavku na mesto predsednika Dveri

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da sutra podnosi ostavku na mesto lidera stranke.
Image
Foto: N1

Takođe je istakao da se ne povlači iz politike i smatra da je ono što predstavljaju Dveri najbolje za Srbiju, kao i da će ostati u tom pokretu.

„Ja ću sutra imati konferenciju za medije u sedištu srpskog pokreta Dveri, gde ću analizirati naš izborni rezultat i preuzeti odgovornost. To znači da ću podneti ostavku na mesto predsednika Dveri, jer ne možete imati loš izborni rezultat a ostati na čelu političke organizacije. To je elementarna etika, to je moral u politici. S obzirom da se Dveri i ja od početka zalažemo za moral, vreme je da to sada pokažemo i na sopstvenom primeru“, poručio je Boško Obradović za N1.

On je kazao da je, posle 12 godina bavljenja politikom, napadan i vređan od režimskih i drugih medija, a da nije proveo ni sekund na vlasti.

„U Srbiji su pobedili prevaranti. Srbija je zemlja koja želi prevarante“, naveo je.

„Srbija želi Vučića i Dačića, koji ih kradu i varaju 30 godina, želi neke ljude koji su se setili pre dva meseca da su opozicija, poput Branimira Nestorovića ili Miloša Jovanovića, koji nikad nisu organizovali nijedan protest protiv vlasti, koji nisu otvorili nijednu kriminalnu aferu, koji nikad nisu hapšeni, koji su deo ovog sistema, koji ih je uljuljkao“, poručio je Obradović.

Ponovio je da „kada se gubi mora da se prizna poraz, da se ostane dostojanstven do kraja, gospodski i da se podnese ostavka i preuzme odgovornost za loš izborni rezultat“.

Na pitanje N1 da li je izabrao pogrešnog izbornog partnera, odnosno Zavetnike, on je kazao da nisu, da je to smešno iz racionalnog ugla gledano.

„Đilas je posle prethodnih beogradskih izbora otišao na kanabe kod Vučića i Beograđani su mu to oprostili, Miloš Jovanović, odnosno jedan odbornik koalicije NADA je prešao na Vučićevu stranu i dao većinu kada je nisu posle prošlih izbora imali da bi SNS ostao na vlasti, i to mu je oprošteno. A meni nije oprošteno što sam svojevremeno bio u Savezu za Srbiju, kada smo se borili za bolje izborne uslove i tehničku prelaznu vladu, što se opozicija setila posle tri godine ili ovog štrajka glađu (Marinike Tepić), a ja sam ostao usamljen na stepenicama Skupštine pre tri godine, kada nijedan lider opozicije nije hteo da sedne pored mene, kada smo sve ovo mogli da zaustavimo“, naveo je Obradović.

Kazao je da licemerje našeg društva koje doživljavaju i sadašnji štrajkači glađu, kao i on pre tri godine.

„Da li je i jedan predstavnik ProGlasa seo sa njima u sedište RIK da štrajkuje glađu, da li je prestao da snima filmove, da li se iko uznemirio zbog izborne krađe, da li će bilo ko krenuti da se buni, ili treba uvek neki pojedinac da se žrtvuje da bi posle bio stavljen na stub srama jer nije uspeo sam da se izbori protiv jednog kriminalnog režima, koji danas pozdravlja i američki ambasador (Kristofer Hil), koji se raduje daljoj saradnji sa jednom vlašću koja je pokrala izbore“, rekao je revoltirano.

Istakao je da su juče predali 120 prigovora RIK i GIK u Beogradu i da je njihov zahtev poništavanje izbora na svim nivoima, ne samo u Beogradu, „jer je i van Beograda bilo fantomskih birača, pritisaka na birače, medijskog mraka, zloupotrebe državnih resursa, najviše od strane Vučića, koji nije ni smeo da se pojavi na ovim izborima, a izgleda da je jedini učestvovao, prema režimskim medijima“.

„Tražimo nove izbore u maju 2024, zajedno sa preostalim lokalnim izborima, i pre toga, nema novih izbora pod starim izbornim uslovima, nego da se sva opozicija ujedini oko fer i poštenih izbora. Ono što sam započeo pre tri godine štrajkom glađu od 11 dana, kada je jedan od pet mojih zahteva bio fer i pošteni mediji i izbori, tada niko nije seo pored mene, i tada smo mogli da zaustavimo lažne izbore 2020, koje smo tada bojkotovali“, naveo je.

Na pitanje N1 da li su ga iz koalicije Srbija protiv nasilja zvali na pregovore o eventualnoj postizbornoj koaliciji, on je rekao da Dveri do sada nisu pozvane.

„Ali, to vam liči na njih. Ta koalicija je nastala na monopolisanju građanskih protesta protiv jednog monstruoznog režima i nikada nisu želeli ni sa kim drugim da sarađuju i da imaju jedan pošten odnos sa suverenističkom opozicijom“, ocenio je Obradović i dodao da „ako vi nešto predvodite, red je da pozovete, a ne da vas neko moli da ga primite u vaše društvo“.

Na pitanje N1 da li je tačno to da su Zavetnici bili protiv desne opozicije u jednoj koloni jer bi to značilo da bi morali da sarađuju sa prozapadnom opozicijom u budućoj tehničkoj vladi, on kaže da je to najveća lažna vest na ovim izborima.

„Jedini odgovorni što se nije bilo jedne kolone desnice na ovim izborima Miloš Jovanović i Branimir Nestorović. Oni to nisu hteli. Molio sam ih obojicu više puta u poslednjih godinu dana. Želeli su samostalan izlazak. Govorili su da žele saradnju, a u praksi su sve radili protiv toga“, naveo je Obradović i dodao da je očigledno da je „u Srbiji važnija politička veština nego vrlina“.

Upitan od strane novinara N1 može li se trenutna izborna kriza prevazići bez stranog faktora, on navodi da i Amerikanci i Rusi priznaju izbore jer imaju svoje interese sa Vučićem.

„Ali, zašto bi mi Srbi to trpeli, radi se o nama. Ima li kod građana Srbije spremnosti da se bore sa ovim režimom“, upitao je.

A na konstataciju N1 da je EU izrazila ozbiljne kritike na sam tok izbora, istakao je da ne veruje Briselu ni kad mu darove nosi.

„Uveren sam da će biti kao i sada. Podržaće Vučića, zažmuriće na njegov kriminal, neslobodu medija, izbora, dilujući sa Vučićem šta još treba da im da na putu priznavanja Kosova, uvođenja sankcija Rusiji, na putu subvencionisanja njihovih zapadnih firmi u Srbiji, na putu dovođenja Rio Tinta da bi uništavali naše javno zdravlje i našu životnu sredinu. Oni se bave trgovinom, njima je Vučić glavni trgovinski partner u Srbiji“, ocenio je.

Dodao je da kolege iz prozapadne koalicije greše kad misle da će ih Zapad dovesti na vlast.

„Samo narod treba da nas dovede na vlast ako smo to zaslužili… Dozvolili smo da nas gaze, sada trpimo to što smo se predali, čast izuzecima“, zaključio je i dodao da ako prozapadna opozicija hoće saradnju, mora da nauči da poštuje suverenističku opoziciju koja se „nikad nije prodala Vučiću, i da ne veruju Zapadu“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.