Broj nestalih na Kosovu iznosi 1.618, tokom ove godine zaključena tri slučaja

Ukupan broj nestalih osoba na Kosovu za kojima se još uvek traga iznosi 1.618, a ove godine zaključena su tri slučaja, saopšteno je iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.
Image
Foto: Radio Kim

Poslednja sednica Radne grupe za nestala lica Beograd-Priština održana je aprila 2021. godine.

Dok se grupa ne sastane ponovo – neće biti novih ekshumacija i identifikacija.

Predstavnica Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Vesna Bošković, iznela je tvrdnje da Priština koči dalji rad pomenute grupe.

„Deklaracija koju su usvojili Vučić i Kurti obavezuju obe strane na saradnju kroz sve faze procesa. To obuhvata identifikaciju, ekshumaciju, otvaranje svih dostupnih arhiva sa podacima o nestalima… Mi imamo tabelu preuzetih obaveza koja je usvojena na sednici Radne grupe, deset novih lokacija koje treba verifikovati na narednoj sednici. Ko je taj koji je napravio zastoj i kada će proces biti nastavljen“, upitala je Bošković na konferenciji održanoj u Beogradu.

Pozvala je predstavnike međunarodne zajednice da “dignu glas” i učine nešto dok se ne zatvori poslednji slučaj nestalih.

Predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, Nataša Šćepanović, zatražila je otvaranje svih arhiva i evidencija o nestalim osobama, sveobuhvatne istrage, zaštitu svedoka i ubrzanje procesa ekshumacije i identifikacije.

„Borićemo se svim demokratskim dostupnim sredstvima. Naši najbliži nemaju imena i prezimena, nego se vode kao nepoznata lica. Ne dozvolimo da budu brojevi i da se trguje njihovim ostacima, da teški zločini prođu nekažnjeno“, rekla je Šćepanović.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.