Centralna banka Kosova porukama poziva na otvaranje bankovnih računa u evrima

CBK navodi da je danas, preko operatora, slala SMS poruke građanima: „O pristupu bankovnim računima i mogućnostima primanja sredstava na njihove račune u evrima“.
Image
Foto: CBK

Poštovani građani, primite novac preko bankovnog računa u evrima. Sačuvajte i menjajte u bilo kojoj valuti. Otvorite nalog sa osnovnim uslugama, bez naknade za otvaranje i održavanje – poruka je koju je danas Centralna banka Kosova slala građanima kako bi ih informisala o svojoj nedavno donešenoj Uredbi.

Portal KoSSev je proveravao da li je ona do građana stigla.

Nakon što je pristala na to da građanima na Kosovu koji još uvek koriste dinare preko primanja iz Republike Srbije – da prelazni period za prilagođavanje na Uredbu koju je usvojila krajem decembra, Centralna banka Kosova sredinom februara iznela je 10 mera kojim će, kako je planirala, građane o njoj informisati.

Centralna banka Kosova kaže da je danas, preko operatora, slala SMS poruke građanima:

„O pristupu bankovnim računima i mogućnostima primanja sredstava na njihove račune u evrima“.

Naknadno su na svom sajtu i Fejsbuku, građane obavestili da svi oni koji još nemaju račun – mogu da ga otvore u jednoj od banaka i to prema Uredbi CBK za pristup platnim računima za osnovne usluge – da za ugrožene grupe socijalnih šema bude bez naknade za otvaranje ili održavanje, od 01.01.2024.

Iako su gotovo sve mere tada utvrđene bile namenjene za informisanje građana u srpskim sredinama, gde su dinari još uvek u opticaju, do objavljivanja ove vesti, koga god da je KoSSev kontaktirao u rejonu severnog dela Mitrovice – ovu poruku nije dobio.

Takođe, niko od novinara u redakciji KoSSev-a, kao ni njihovih članova porodice – poruku ovakvog sadržaja danas nije primio.

Na jugu dobijali, Sentić: Diskriminacija na osnovu percepcije

Sa druge strane, KoSSev ima potvrdu da su je dobili srpski korisnici koji žive južno od Ibra.

Takođe, kako saznaje od pojedinih korisnika, oni su poruke dobili iako nemaju otvorene bankovne račune u dinarima.

Jedan od onih koji je potvrdio da je dobio ovu poruku je i zamenik kosovskog ombudsmana, Srđan Sentić. On navodi da nikada nije imao račun u dinarima, a ovakav postupak ocenjuje kao „diskriminaciju na osnovu percepcije“:

„Jer šalju Srbima bez obzira na to da li neko ima ili nema dinarski račun. U pitanju je još jedan od stereotipa koje kosovske vlasti primenjuju prema srpskoj zajednici“.

Smatra da je ovakav postupak neprihvatljiv.

Šta (ni)je u poruci rečeno?

Osim olakšice da se otvori račun bez novčane naknade za otvaranje i održavanje, u sadržaju ovog SMS-a, nema odgovora na jedan od suštinskih problema koji je nastao sa primenom Uredbe CBK, a kod onih državljana Srbije koji primanja ostvaruju na Kosovu radeći u srpskom sistemu:

Koja je to autorizovana finansijska institucija preko koje će oni nesmetano nastaviti da ostvaruju svoj dohodak iz Srbije?

Drugim rečima – ovom porukom nije odgovoreno na više pitanja, među kojima su i:

Da li će kosovske banke prihvatiti ugovore o radu pri sistemu Republike Srbije; takođe da li će Srbija uplaćivati novac koji će ići preko Centralne banke Kosova, te kako će i u kojoj valuti CBK distibuirati dalje taj novac do zaposlenih odnosno primalaca davanja i dohodaka iz Srbije; ili će Srbija isplaćivati svoje korisnike preko njihovih kosovskih bankovnih računa u kom slučaju bi se zapravo izračunavala i visoka već postojeća „međudržavna“ provizija…?

Poruka je samo unela dodatnu zabunu kod građana koji su je dobili južno od Ibra. Više njih nam se javilo sa pitanjem – da li su Beograd i Priština zaključili konkretan dogovor, pa zato dobijaju konkretne smernice.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.