Čović: Uveren sam da se zna ko su počinioci ubistva srpske dece na Bistrici

U nedelju, 13. avgusta, navršava se dvadeset godina od ubistva Ivana Jovovića i Panta Dakića i ranjavanja još četvoro dece na Pećkoj Bistrici u Goraždevcu.
Image

“Potpuno sam uveren da oni (KFOR/NATO) sve znaju, pa i ko su počinioci tog zločina”, rekao je za Radio Kim bivši potpredsednik Vlade Srbije i direktor Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović.

“Svakakve izjave su date, samo treba videti ko je kakvu izjavu dao. Međutim, kako to i sami vidite, a i vreme je pokazalo, apsolutno ništa nije urađeno. Mnogi od političara, pa čak iz Beograda, su otišli tamo samo da se slikaju, a ne da praktično urade neki posao, u skladu sa našim mogućnostima. Treba biti vrlo jasan, Beograd ima vrlo vezane ruke, nema nadležnost. Znamo čiji su to poslovi i nadležnosti po Rezoluciji 1244, u to vreme UNMNIK-a i KFOR-a”, naveo je Čović koji smatra i da “KFOR od prvog dana kada je došao na Kosovo krši Rezoluciju 1244 u svim elementima”.

On je ocenio da Srbi na Kosovu i danas žive uz konstantne provokacije.

“Neprekidno imate tenzije, sada imate novu tenziju sa telekomunikacionom mrežom MTS-a. Ja sam sve to prošao u onim vremenima, od 2001. pa do septembra 2005, dokle mi je bio mandat. Držali smo to, u skladu sa mogućnostima, dosta čvrsto. Nije problem samo u provokacijama, nego što međunarodni faktor gleda to zatvorenih očiju, malo negde nešto zamere, upozore, daju neke sankcije, ali zato gospodin Stano indirektno počinje da preti i Beogradu, a to što Briselski sporazum nije sproveden, to nema veze. Nisu sproveli Briselski, a prave Ohridski i ni jedan ne sprovedu, ali zato time kupuju vreme i polako prave ambijent za život Srbima na prostoru Kosova i Metohije koji je jako težak, sa ciljem suptilnog i pokvarenog pokušaja etničkog čišćenja svih Srba sa prostora KiM”, zaključio je on.

Podsetimo, povodom obeležavanja 20 godina od stradanja dece na obali Pećke Bistrice sutra će od 9.00 se u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu parastos služiti episkop novobrdski Ilarion.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.