Dan Bošnjaka obeležen na Kosovu

Bošnjaci širom sveta danas obeležavaju svoj dan, u znak sećanja na 28. septembar 1993. godine kada je na Svebošnjačkom saboru u Sarajevu usvojena odluka o korišćenju naziva Bošnjak.
Image
Foto: RTK2

Tim povodom je u kosovskoj vladi održan okrugli sto, sa kog je ukazano na značaj bošnjačke zajednice na Kosovu.

„Ovaj dan je prilika da se podsetimo kulturnog nasleđa i doprinosa koji su Bošnjaci dali Kosovu i na taj način ostavili svoj trag kroz vekove“, kazala je zamenica premijera za manjinska pitanja i ljudska prava Emilija Redžepi.

„Istorija naše zajednice na ovim prostorima seže daleko unazad i mi smo ponosni na našu ulogu u izgradnji i oblikovanju celokupnog ovog regiona. Naši preci su ostavili neizbrisiv trag, gradeći mostove među različitim kulturama i zajednicama. Bošnjaci su uvek bili sinonim za toleranciju, raznovrsnost i međusobno poštovanje. Naša bošnjačka tradicija donosi vrednosti zajedništva i razumevanja koje su ključne za miran život, suživot u multietničkim društvima kao što je Kosovo“, kazala je Redžepi.

Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da se zalaže za zajednički život i blagostanje svih zajednica na Kosovu.

„Svakodnevno ulažem u dalji razvoj ekonomije, zaposlenosti, pomoći socijalnim kategorijama i jednakosti među svim narodima u našoj državi. Ponosan sam i istovremeno zahvalan Bošnjacima na doprinosu i angažovanju na značajnim pitanjima unutar zemlje i društva. Politički predstavnici Bošnjaka su sastavni deo vlasti i direktno utiču na donošenje odluka za opšti razvoj… podelili smo tri milioa evra nevećinskim zajednicama na Kosovu, koje putem Ministarstva za zajednice dodeljujemo NVO, ali i malim preduzećima u cilju većeg zapošljavanja“, kaže Kurti.

Čestitke povodom obeležavanja Dana Bošnjaka uputio je akademik Mustafa Cerić koji je kazao da se ono što je bilo ne može vratiti i promeniti, a da se ono što je sada može razumeti i pripremiti za ono što dolazi, kako bi bilo bolje nego što je bilo u prošlosti.

„Mojim Bošnjacima na ovaj svečani dan, ne samo na Kosovu, nego na celom Balkanu, želim poručiti jednu stvar, a to je da smo preko vere čuvali naciju. Naši preci su imali razloga zašto je to tako bilo i vera je sačuvala našu naciju, kulturu i preživeli smo tako kako smo preživeli“, naveo je Cerić.

Zamenica premijera Emilija Redžepi je istakla da će kosovska vlada raditi na unapređenju obrazovanja, zapošljavanja i pobošljanja socijalnih uslova Bošnjaka na Kosovu, kao i završetku procesa decentralizacije koji je, kako je kazala, nepravedno zaobišao samo Bošnjake.

Okruglom stolu povodom Dana Bošnjaka prisustvovali su i pripadnici ove zajednicei iz Severne Makedonije, Crne Gore i Sandžaka.

RTK2


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.