Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga

Posle više od dve decenije, u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu, igralo se srpsko kolo.
Image
Foto: Kim/Bojan Ćirković

Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve.

Više stotina vernika, raseljenih Uroševčana, meštana Štrpca, centralnog Kosova i Kosovskog Pomoravlja okupilo se u crkvi povodom obeležavanja praznika i jubileja – 90 godina od njenog osvećenja.

U dvorištu crkve čula se graja, muzika i pesma. Prvi put, posle mnogo godina.

„Živeo sam ovde do 1999. godine, sada živim i radim u centralnoj Srbiji u Lapovu. Trudim se kad god mogu i kada mi obaveze dozvoljavaju da dođem ovde. U ovoj svetinji sam kršten pre 42 godine. Kada smo dolazili sa novog auto-puta, jedva sam prepoznao neke delove grada, živeo sam 100 metara od crkve“, naveo je Dejan Kocić iz Uroševca.

Olivera Petrović Đogo je posle mnogo godina došla u rodni grad. Danas je bila posebno emotivna prisećajući se brata koji je tu izgubio život.

„Prvi put sam ovde, u stvari bila sam 2013. kada sam prenela posmrtne ostatke bratove, ali tada je bila samoorganizacija od granice do groblja i nazad. Sada sam prvi put ovde. Osećam se strašno, pomešane emocije, uzrbukano, ne prepoznajem svoj rad. Skoro ništa ne prepoznajem. Prijatelji mojih roditelja mi pokazuju gde je šta bilo pre, nečega sam se setila“, kazala je Olivera.

Osamdesetosmogodišnji Svetozar Vujović se posle nekoliko godina vraća u svoj grad. Kaže da Uroševac više nije ono što je nekad bio.

„Sada sam došao namerno i ovo mi je možda i poslednji put. U ovom gradu sam odrastao, iako sam iz jednog sela u blizini, putovao sam 16 kilometara, završavao školu, išao u opancima i borio se. Uroševac je bio dok je bio. Danas sam prošetao malo, izgubio je svoju lepotu, sve se izmenilo, da ga i ja upoznam sada, iako sam svaki ćošak znao“, rekao Vujović.

Vladika Teodosije: Hram obnovljen i lepši nego pre

Povodom praznika Usekovanje glave Svetog Jovana Preteče liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom.

Osim o svetitelju i njegovom stradanju, vladika je podsetio i na stradanje ovog hrama.

„I ovaj hram je stradao, ali Bogu hvala obnavlja se, ne samo u fizičkom, materijalnom, već u duhovnom smislu. Ovde se služi sveta liturgija, ovde dolazimo u hram vaskrsli, obnovljeni i lepši nego što je bio pre toga.“

Vladika je i tokom ove službe uputio poruku vernicima da čuvaju svoja ognjišta i svetinje.

„Niko nije gladan, žedan do te mere da treba da se odrekne svojih predaka, očevine, dedovine i svoga Kosova i Metohije, nemojte to da činimo, pogledajte oko sebe. Ako nas Gospod drži i crkvu i svetinju, jer su pokušali da nam zapale sve svetinje i učinili su, a evo i u Prizrenu, Uroševcu, Prištini, Mitrovici, Peći, Đakovici, sve su svetinje obnovljene. Imamo sveštenika koji tu žive, služe, ali ne mogu sami sveštenici, treba narod. Jer treba da ostavimo sve ono što smo vekovima gradili da se okrenemo i da odemo ne znam ni ja gde, u bespuće. Tako i današnji praznik i žrtva mučenička smrt Svetoga Jovana proroka i Preteče nas obavezuje da hodimo i činimo dobra dela, a onda se nećemo plašiti niti ćemo se postideti kada iz ovog života odemo u onaj drugi“, kazao je vladika u besedi.

Borislav Tajić iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ukazao je na problem povratka Srba.

„I pored velikih napora koji su se uložili, uslovi za povratak ovde nisu dozvoljavali da to bude održiv povratak. Mi danas na teritoriji opštine Uroševac imamo mali broj povratnika“, kazao je Tajić, ali i obećao da će nadležna kancelarija učiniti sve da pomogne onima koji žele da se vrate ili žele da obiđu svoju imovinu i groblja.

Otac Trajko: Da se dolazi i nedeljom, ne samo jednom godišnje

Otac Trajko Vlajković je starešina ovog hrama. On je, ne samo u ovom hramu, nego najčešće i u ovom gradu. Porodica dolazi povremeno, dok on služi svake nedelje i tokom praznika.

„Od velikog značaja jeste ovaj današnji praznik, zato što je ovo jedini dan u godini kome je ovaj hram posvećen. Meni je zaista srce puno kad vidim ovako prepun hram. Sa druge strane, osećam neku tugu, jer je ovaj hram pun još nekih pola sata, sat vremena, već sutra je 12. septembar i zaboravljamo šta je juče bilo i još 365 novih dana da bi opet sve ovo dočekali. I to mi je zaista žao što je tako i ja bih voleo da apelujem na naše gledaoce i sve koji će videti i čuti da ovaj hram ne bude zaboravljen i da ne bude samo jedan dan.“

Otac Trajko je podsetio i da se 15. decembra proslavlja hramovna slava posvećena Svetom caru Urošu.

Naglasio je da je crkva od Milenka Đoletovića poreklom iz Uroševca dobila tron sa ikonom Usekovanja Svetog Jovana, a od humanitarnih organizacija iz Kosovskog Pomoravlja i Beograda lustere i novac za obnovu svečane sale.

Nakon liturgije u dvorištu je organizovan kulturuno-umetnički program na kome su nastupali Nacionalni ansambl „Venac“ i KUD „Jovan Kojić“ iz Vrbovca. Osim okupljenih u crkvenom dvorištu, program su stidljivo pratile i albanske komšije sa svojih prozora.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.