Dobra komunikacija otklanja sve barijere

U okviru programa "Smanjenje uticaja vanrednih situacija na decu i roditelje/staratelje", u organizaciji Domovika, sprovode se i radionice različitih tematskih sadržaja.
Image
Foto: Kontakt Plus

Jučerašnja radionica, održana u Romskoj mahali u južnom delu Mitrovice, bila je posvećena komunikaciji, kao načinu prevazilaženja prepreka, na svim životnim poljima.

Cilj ovakvih radionica je da se kao i uvek podigne nivo svesti o značaju rada sa mladima, pogotovu onima koji pripadaju marginalizovanim grupama.

Četvrta po redu radionica, okupila je decu romske populacije osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, koja su učestvovala i slušala o značaju asertivne komunikacije. Na to su ih, kroz brojne zanimljive igre, podstakle psihološkinje Svetlana Baldini i Maja Popović.

Rad sa decom romske populacije je, prema rečima Maje Popović, drugačiji, zato što su oni svesni da ih društvo gleda na drugačiji način, pa su otuda oni osetljiviji i povučeni.

„Interesovanje postoji, uspostavili smo sistem poverenja zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i radu sa njima. Sa nama u radu postoji poverenje i mi znamo kako sa njima da radimo, zato često odvajamo dečake od devojčica na početku, pa ih onda spajamo i tako lakše postižemo željene rezultate“, objasnila je Maja.

Da se rezultati ovakvih radionica zaista vide i osećaju, potvrdila je i jedna od učesnica, devetnaestogodišnja Antigona Bahtiri, koja je završila Srednju ekonomsku školu, a sada upisala i engleski jezik na Filološkom fakultetu.

„Na radionicama mi je pomoglo to što sam imala slobodu govora, što me je opustilo u svakodnevnom životu, pošto sam bila mnogo stidljiva, pa sada mogu lakše da komuniciram sa drugima i mnogo mi je lakše“, rekla je Antigona i istakla da je zahvaljujući edukacijama o komunikaciji savladala jezičke barijere i da planira da nastavi da uči jezike i veštine lepog pisanja.

Izražavanje zahvalnosti, ličnih granica, osećanja, podrške, samo su neki od korisnih saveta koje su učesnici mogli da čuju na ovoj radionici i da se ujedno i pripreme za ostale, koje će u organizaciji Domovika biti održane do sredine decembra, a koje se realizuju uz podršku partnerske organizacije Caritas Kosova, koja godinama unazad radi na podršci romskoj zajednici.

Do sada su organizovane četiri od planiranih deset radionica koje se sprovode svakog utorka i četvrtka u naselju Romska mahala u Južnoj Mitrovici.

Opšta komunikacija, dečja prava i emocionalna inteligencija, bile su teme do sada organizovanih predavanja, na kojima su učestvovala deca viših razreda osnovne škole i nižih razreda srednje škole. Sedam radionica je predviđeno za rad sa mladima, a tri sa roditeljima.

Negovanje kulture dijaloga i rada na pozitivnim promenama u oblasti dečjih prava, dani aktivizma su upravo i pokrili teme koje odgovaraju ovim standardima.

Inače, jedan od partnera pomenutog programa je i Radio Kontakt Plus, u okviru kog se sprovodi kampanja Baci pet umesto hejt!

Program podržava Save the Children.

Izneti stavovi su mišljenja sagovornika i ne odražavaju nužno stavove Domovika i Save the Children.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.