Dragiši Milenkoviću produžen pritvor na još dva meseca; odbijen zahtev za Kurtijevo svedočenje

Dragiši Milenkoviću iz Kišnice optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu produžen je pritvor na još dva meseca.
Image
Foto: testmaxprep.com

To je za Radio Kim potvrdila njegova pravna braniteljka Jovana Filipović.

Milenković je uhapšen 21. juna u Kišnici kod Gračanice od strane specijlane jedinice Kosovske policije.

Oputžen je da je kao zatvorski čuvar u pritvorskom centru u Lipljanu u periodu od 1998. i 1999. godine maltretirao zatvorenike Albance.

Njegova advokatica Jovana Filipović uložila je žalbu na odluku suda o produžetku pritvora.

„Dragiša Milenković se nalazi u pritvoru u Podujevu već punih pet meseci, a za sve ovo vreme odbrana nije obaveštena da nije preduzeta nijedna istražna radnja u cilju rasvetljenja dela koja se Dragiši stavljaju na teret. Napominjem da je Specijalno tužilaštvo dužno da postupa u skladu sa načelom hitnosti, što očigledno ne čini, jer nije saslušan nijedan svedok a isto je neophodno učiniti u toku istražnog postupka. Takođe, od strane Osnovnog suda u Prištini odbijen je zahtev odbrane da se u svojstvu odbrane svedoka sasluša premijer Kosova Aljbin Kurti kao posebna istražna mogućnost sa obrazloženjem da će on moći da se sasluša u kasnijoj fazi postupka“, kazala je Filipovićeva za Radio Kim.

Inače, Kurti je bio zatvorenik u vreme kada je Milenković radio kao čuvar u zatvoru. Odbrana smatra da on mora imati saznanja o eventualnom maltretiranju i postupanju prema zatvorenicima.

Kurti je, podsetimo, ranije rekao da će se odazvati pozivu ukoliko ga sud bude pozvao kao svedoka.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.