Džoana i Lajčak: NATO i EU neumorni u naporima da deeskaliraju situaciju na severu

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.
Image
Foto: NATO

Lajčak je obavestio Severnoatlantski savet o nedavnim dešavanjima na severu Kosova i trenutnim diplomatskim naporima EU.

„Odlična, dugogodišnja saradnja između NATO-a i EU u regionu nastavlja da pravi razliku“, rekao je zamenik generalnog sekretara Džoana.

„Štab NATO-a, KFOR, saveznici, kao i Evropska unija i OEBS neumorni su u svojim naporima da deeskaliraju situaciju na severu Kosova i dovedu obe strane za pregovarački sto, u okviru dijaloga koji vodi EU između Beograd i Priština“, dodao je on.

Džoana je podsetio da je NATO decenijama posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu

„Naša misija KFOR-a na terenu, sa više od 4.000 vojnika, najsnažnija je demonstracija ove posvećenosti.“

Misija KFOR-a predvođena NATO-om preduzima sve neophodne radnje za održavanje bezbednog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu i nastavlja da deluje nepristrasno, u skladu sa svojim mandatom UN zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 1999.

„Pojačanja NATO-a stigla su na Kosovo 5. juna 2023. godine, nakon nasilja u kome je povređeno više pripadnika mirovnih snaga KFOR-a. Oko 500 turskih pripadnika turske 65. mehanizovane pešadijske brigade čini najveći deo NATO pojačanja. Turski bataljon biće raspoređen na Kosovu koliko god bude potrebno. Dodatni bataljon rezervnih snaga NATO-a takođe je stavljen u stanje pripravnosti koji će biti raspoređen ako bude potrebno“, navodi se u saopštenju.

NATO takođe nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji je jedini put ka trajnom miru i bezbednosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.