Eskobar: Težak odnos Beograda i Prištine, formiranje ZSO ključno

Ključni element Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i aneksa iz Ohrida jeste ispunjavanje obaveze Prištine da se formira ZSO, navedeno je u izveštaju specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan.
Image
Foto: xk.usembassy.gov

Gabrejel Eskobar će danas svedočiti pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa.

„Zajednica srpskih opština bi osnažila lokalne samouptave sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom. Takođe, poboljšalo bi se pružanje nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj“, napisao je Eskobar u izveštaju.

Odnos Beograda i Prištine opisao je kao težak.

Dodao je da je u februaru i martu ove godine, uz snažnu podršku Sjedinjenih Država, postignut napredak te da Srbija i Kosovo počeli tada da ispunjavaju svoje obaveze.

„Dogovorili su se da međusobno priznaju dokumenta i nacionalne simbole. Što je najvažnije, prema tom sporazumu, Srbija više neće lobirati protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama“, naveo je Eskobar.

Od tada je, prema njegovim rečima, došlo do “ozbiljnih provokacija, podizanja tenzija i neprihvatljivog nasilja srpskih demonstranata nad Kosovskom policijom, KFOR-om i novinarima na severu Kosova”.

„Zajedno sa Evropskom unijom pozvali smo na hitnu deeskalaciju, održavanje novih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova, uz učešće Srba i fokusiranje na primenu sporazuma postignutih u okviru briselskog dijaloga“, piše u izveštaju američkog diplomate.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.