Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

EU kaže da ne komentariše „neosnovane“ navode Kurtija o Lajčaku

Evropska unija ne želi da komentarise optužbe kosovskog premijera Aljbina Kurtija na račun evropskog posrednika za dijalog Mirosava Lajčaka, ali ih svakako ocenjuje neosnovanim.
Image
Foto: Shutterstock

“Što se tiče komentara gospodina Kurtija, mi ne komentarišemo komentare, pogotovo ako sadrže neosnovane navode. Mislim da su zemlje članice EU u više navrata jasno stavile do znanja da u potpunosti podržavaju specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka kao i visokog predstavnika, Žozepa Borela, u njihovoj ulozi fasilitatora dijaloga Prištine i Beograda, i njihovim nastojanjima da pomognu Kosovu i Srbiji da konačno dođu u fazu kada će moći da normalizuju odnose”, izjavio je protparol EU Peter Stano na konferenciji za novinare.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je nakon neuspešnog susreta na nivou lidera, 14 septembra, optužio specijlanog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da je pristrasan.

Iste optužbe je ponovio u Prištini, u ponedeljak, 18 septembra.

Stano je poručio da je važno da strane poštuju princip poverljivosti u dijalogu, što, prema njemu, znači da se pregovori se vode u javnosti, jer je to ključna komponenta u tako osetljivom i važnom pregovaračkom procesu.

Miroslav Lajčak, koji je na meti Kurtija, nalazi se u Njujorku, a na marginama rada generalne skupštine se sastao i sa američkim zvaničnicima koji se direktno bave pitanjima na Zapadnom Balkanu: višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Lajčak je na socijalnim mrežama poručio da sa američkim sagovornicima deli iste stavove oko situacije u regionu.

Sa druge strane, Derek Šole i Gabrijel Eskobar su razgovarali i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani o dijalogu Prištine i Beograda i „potrebi za deeskalacijom situacije“ na severu Kosova.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.