Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

„EU po prvi put rekla da je Kurti kriv što dijalog u Briselu nije uspeo“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, govorio za RTS dan nakon završetka poslednje runde dijaloga u Briselu.
Image
Foto: RTS/video crop

Iako su razgovori u Briselu propali – Beograd može bar malo da bude zadovoljan, jer u izveštaju posle sastanka piše da srpska strana nije kriva i da smo pokazali konstruktivnost, rekao je Petković.

On je čestitao građanima Dan nacionalnog jedinstva i podvukao da ovaj datum ima poseban značaj za narod na Kosovu i Metohiji.

„Juče smo u Briselu pokušali da sačuvamo mir i živote ljudi, imali smo težak dan. U Briselu se ne odvijaju neki tehnički pregovori, već pregovori u nemogućim uslovima. Vučić razgovara sa Kurtijem, koji sve odbija“, kazao je Petković.

Dodao je da je šef evropske diplomatije Žozep Borel juče istakao da Kurti nije spreman da formira Zajednicu srpskih opština.

„Beograd je strana koja je okrenuta kompromisu. Međutim, uvek je EU posle dijaloga govorila da obe strane moraju da idu ka tome. Sada je Brisel prvi put rekao da je Kurti taj zbog koga je propao dijalog“, naveo je Petković.

Osvrnuo se na jučerašnju izjavu kosovskog premijera da će srpski narod patiti i platiti.

„Ova izjava je vrlo opasna, pokazuje pravu prirodu nasilog režima Aljbina Kurtija“, rekao je Petković.

Poručio je da će se pregovori sa Prištinom nastaviti.

„Borimo se da sačuvamo mir i stabilnost. Kompromis znači da svi sporazumi iz 2013. i 2015. moraju da se poštuju. Kurti je odbio formiranje ZSO, normalizaciju i deeskalaciju. Predsednik Vučić će razgovarati sa Srbima o izborima na severu Kosova. Zapad je stvorio nezavisnost Kosova i trudiće se da tu nezavisnost zadrži. Mi ćemo se boriti protiv toga, nema nam druge“, kazao je Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.